Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, ÇED raporundaki “olumlu kararı”nın hatalı bulunması sonucu mahkeme kararı ile faaliyeti durdurulan Hecinler'deki Katı Atık Depolama Tesisi hakkında bir kez daha konuştu. Tesisin mevcut durumu ve neden olduğu olaylar için Düzce Belediye Meclisi Toplantısı'nda değerlendirmede bulunan Başkan Keleş, yapacakları iki iş olduğunu, istediklerini yapamazlarsa 16 milyon TL’nin çöpe gideceğini ve vahşi depolamanın devam edeceğini belirtti.

“Varsayalım, bu tesis kapatıldı…”

Keleş, “Yapılması gereken iki iş var. Mahkemeyi verdiği yanlış karardan döndürmek veya İSKİ’yi Çevre Düzeni Planı'na muhalif olarak çelişen kararından vazgeçmesidir. Bizi suçlayanlar, bizi oradaki köylülerle iyi geçinmemekle suçluyor ya da oradaki köylülerle aramızda bir kavga çıkmış ve bu süreci de yönetememişiz gibi gösteriliyor. Bu süreci çok iyi de yönetseydik, köylüyle aramızdan su da sızmasa ortada bu mahkeme kararı varken köylü izin verse dahi çöpü dökemezdik. Varsayalım, bu tesis kapatıldı ve bir daha da açılmadı. İki şey olur. Herkesin 16 milyon TL’si çöpe gitmiş olur. Çöpleri şuraya dökersek daha iyi olur diyebileceğimiz başka bir alan yok.” dedi.

“3 milyon 250 bin TL’ye yapılabilirdi”

Çöp depolama alanı olarak daha önce belirlenen yerlerle ilgili yaşanan sıkıntıları hatırlatarak konuşmasına devam eden Keleş, “Son 12 yılda Düzce’de bu alan 7. çöp depolama sahası oldu. Daha önce çöp depolama sahası için Kurugöl mevkiinde bir alanı 3 milyon 250 bin TL’ye ihale etmiştik. Bu tesisin aynısıydı. Aynı işi 5 yıl sonra 16 milyon TL’ye mal oldu.” diye konuştu.

“Benim teklifim…”

Daha önce de açıkladığı gibi atıkların Melen'e dökülmeye devam etmesi nedeniyle sorunun artık ciddi boyutlara ulaştığı mesajını veren Keleş, Düzce'de yaşayan vatandaşlara şu öneride bulundu: “Çöpleri kapımızın önüne koymayalım. Bir ay toplamayalım. Melen’e dökeceksek, İstanbul’un suyunu kirleteceksek, oraları kirletmektense evimizin bahçesini kirletmek daha güzel olur. Hadi çöpleri evimizin bahçesinde bir yerlere gömelim. Tekrar tesis yapılana kadar, mahkeme sonuçlanana kadar çöplerimizi tekrar bahçeye gömelim. Bu benim teklifim.”

“Benim bir suçum yok”

“Bu konuyu defalarca anlatarak kendimi savunmuyorum. İnanın kendim için bir şey yapmıyorum.” diyerek neden bir kez daha bu konuda açıklama yapma gereği duyduğuna açıklık getiren Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, şöyle konuştu: “Benim için hiç önemli değil. Ben görevi boyunca yaptığı işi doğru yapmaya çalışan birisi olarak bu işi de olması gereken bir şekilde sonuçlandırmaya çalışıyorum. Ben bu işin hiçbir aşamasında yoktum. Bu iş yanlışsa bunun içerisinde yoktum. Kızılması gereken ben değilim. Ben sorumlu değilim. Yeri ben tespit etmedim. ÇED Raporunu ben almadım. Mahkemeye ben vermedim. Benim bir suçum yok. Ben olsam yapmazdım. Ben işin doğrusunu yapmıştım.”

“Vahşi depolamaya devam edersiniz”

Sürecin aleyhte sonuçlanması halinde olacakları ise şu şekilde aktardı: “İSKİ’nin Mayıs meclisine kadar bir şey yapması mümkün değil. Mayıs meclisinde bunu değiştirmeyi düşünüyorlar. Mahkeme tesisi kapatmaya karar verirse şeriatın kestiği parmak acımaz. Vahşi depolamaya devam edersiniz.”

Haber:Y.SEVER