Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını, Türkiye’de en çok eğitimi etkiledi. Salgın nedeniyle mart ayında tedbir amaçlı okullar tatil edilirken, Türkiye’de milyonlarca öğrenci uzaktan eğitim almak zorunda kaldı. Veli ve öğrenciler yaz tatilinin ardından 31 Ağustos’ta yeniden okulların açılıp açılmayacağını merak ederken, beklenen açıklama dün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan geldi. Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklama yapan Bakan Selçuk, Türkiye’de uzaktan eğitimin 31 Ağustos’ta, yüz yüze eğitimin ise 21 Eylül’de başlayacağını duyurdu.

Öncü Haber ekibi yaşanan bu gelişmelerin ardından sokağa çıkarak Düzceliler’in görüşlerini aldı. Uzaktan eğitimin pek etkili olmadığını savunan bazı vatandaşlar, gerekli tedbirlerin alınması ile okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağını kaydederken, bazıları ise alınan karar saygı duyduklarını açıkladılar.

“Hiç eğitim almamaktansa, uzaktan eğitim alınmasını doğru buluyorum”

Mikrofon uzattığımız Ersan Çekirge isimli bir vatandaş,Gerekli tedbirler kapsamında Bilim Kurulu’nun verdiği kararlara göre ertelenmesi uygun bir şekilde ertelemişlerdir diye düşünüyorum. Uzaktan eğitim konusunda da hiçbir eğitim alamamalarındansa öğretmenleriyle uzaktansa bir temas halinde olunması iyi oluyor.” dedi.

“Eğer Kısıtlama olacaksa, sadece okullarda değil, her yerde olmalı”

Kendisinin öğrenci olduğunu ve yüz yüze eğitim almak istediğini ifade eden Ece Özenir, “Her yer açık şu anda. Pazarlar olsun kafeler olsun. Herkes çok fazla saldı. Eğer kısıtlama olacaksa her yerer kısıtlama olması gerektiğini düşünüyorum. Okullar açılacaksa da açılır ama şu an da açılmaması daha mantıklı.  Uzaktan eğitim dinleyen için yararlı olabilir. Ama uzaktan eğitim ayağına dinlemeyip arkada farklı şeyler de yapanlar var.” diye konuştu.

“Turizm yerleri kapatılıp, okullar açılsaydı”

Özellikle Düzce’de insanların Yeni Tip Covid – 19 salgınına aldırış etmediklerini ifade eden Sıla Sert, “Her yer açık ve herkes geziyor. En başından beri turizm yerleri kapatılıp direkt okullar açılsaydı, 3 gün okula gitsek şu an eminim daha az olurdu virüs.” şeklinde konuştu.

“Eğitimin ertelenmesini vahim görüyorum”

“Hükümetin aldığı kararlara saygı duyuyoruz ama eğitimin ertelenmesini vahim görüyorum” diyen Yavuz Aygün, “Bu pandemi döneminde uzaktan eğitimde sınavlar daha yorucuydu. Çocuklar yetişemedi ve vakıf olamadı derslere sınavlara. Kendi çocuklarımda internet ortamında derslere adapte olamadıklarını gördüm. Ama şu anki durumda bu virüs dünya genelinde tehlike saçmaya hala devam ediyor. Okullarda çocuklara bunun çabucak bulaşabileceğe inanıyorum. Okulda olmasa serviste, kantinde bir şekilde bu yüz yüze eğitimde çocuklara bulaşabilir. Çocuklar eğitimde çok geriye gitti. Nacizane sınıflarda öğrenci sayısı azaltılarak eğitim öğretime geri dönülebilir. 20 kişiyse 10 kişiye düşerse, az kişiyle bunun daha istikrarlı olacağını düşünüyorum. Ama çok dikkatli bir şekilde okullarda hijyenin sağlanması şartıyla yüz yüze eğitimin her zaman daha faydalı olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Yüz yüze eğitimin ertelenmesi kötü oldu”

Kendisinin de öğrenci olduğunu ve bu nedenle okullarda yüz yüze eğitimin ertelenmesinin öğrenciler açısından kötü olduğunu kaydeden Muzaffer Yıldız, “Daha erken açılabilirdi. Zaten kaç aydır evdeyiz. Okulumu ve arkadaşlarımı özledim. Uzaktan eğitim herkese yararlı olmadı. Bazıları için olsa da bazıları için olmadı.” ifadelerine yer verdi.

“Yüz yüze eğitimin ertelenmesi bence güzel oldu”

Batuhan Aktürk isimli bir genç ise, “Bence ertelenmesi güzel oldu. Evde vakit geçiriyorum. Babama yardım ediyorum. Uzaktan eğitim almaya devam edeceğim. Derslerim de iyi. Durumdan memnunum.” dedi.

HABER - RÖPORTAJ: Savaş ARI

KAMERA: Mehmet GÜNESEN