Düzce Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak çalışmaları sonucu gerçekleşen Düzce Şehir Kimliği Çalıştayı'nda Düzceli akademisyenler, iş adamları, kanaat önderleri Düzce'nin yarınlarına ortak çözüm aradı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in de katılımıyla gerçekleşen Düzce Şehir Kimliği Çalıştayı, 1 günle sınırlı kaldı ve 2 oturum şeklinde 6 saat sürdü.

 

Sorunlarla adından söz ettiriyor

 

1999 yılında iki depremle yıkılan Düzce için büyük önem taşıyan şehirleşmenin şimdiye kadar istenilen seviyede ilerlemediği biliniyor. Türkiye'nin en genç ili, yapılaşma başta olmak üzere trafik, görsel kirlilik ve yeşil alanların günden güne azalması gibi birçok sorunla karşı karşıya... Tüm bu sorunlara reçete olacağı savunulan çalıştayın şehre neler katacağı ilerleyen günlerde belli olacak. Düzce'nin modern bir kent seviyesine ulaşması adına kat etmesi gereken yolların fazla olduğu ortada ancak bunları en aza indirmekle görevli kesimlerin yürüttüğü çalışmaların meyvesini kısa sürede vermesi bekleniyor. Düzce'nin artık sorunlarla adından söz ettirmesinden bıkan halk da yetkilileri bu noktada göreve çağırıyor. İşte Düzceli'nin gözünden Düzce...

 

 

Vatandaş ne dedi?

 

Çalıştayda, moderatörler önderliğinde 9 soruya cevap arandı. Bizde dün çalıştayda katılımcılara yöneltilen soruları vatandaşa yöneltelim istedik. “Siz şehrinizi bir cümle ile tanımlamak isterseniz nasıl tanımlarsınız?”, “Düzce deyince aklınıza ilk ne geliyor?” “Düzce’nin sorunları nelerdir, bu sorunlar nasıl aşılabilir?” gibi soruları yönelttiğimiz vatandaşlardan ilginç cevaplar aldık.

 

 

İyi de diyen oldu berbat da!


Mikrofon uzattığımız vatandaşlar çoğunluğu yaşadığı şehirden memnun gözüktü. Düzce’yi “muhteşem”, “iyi”, “güzel” ya da “sıcakkanlı insanları ile birlikte şirin bir kent” olarak nitelendirirken, eleştirenler de vardı. Onların da tanımlaması ise “berbat” ve “köy” şeklinde oldu.

 

 

15 yıl önce bugün de aynı


Sokaktaki vatandaşa göre Düzce; “yeşil”i ya da “içinde barındırdığı kültür mozaiğini” hatırlatıyor. Düzce’nin sorunlarını sorduğumuzda ise “Hangi birinden başlayayım” şeklinde iç geçiriliyor. Düzce’nin değişmenin sorunu “trafik” yine en çok dillendirilen konuların başında geldi. Öyle ki röportaj yaptığımız esnada, trafiğe takılan bir sürücü “15 yıl önce Düzce nasılsa bugün de aynı” şeklinde feryat etti.

 

 

Milletvekillerine mesaj var


Kimliğini aramaya çıkan Düzce’de çarpık yapılaşma da gündemdeydi. Düzensiz bir gidişat olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda belediyenin önlem alması gerektiğini vurguladı.

Tabi Türkiye genelinde olduğu gibi Düzce’de de işsizlik sorununun hakim olduğu vatandaşlar tarafından da ifade edildi. Düzceli vatandaşlar sorunlarını çözmede milletvekillerini işaret ederek “Biz onları seçtik onlar gereğini yapar.” şeklinde cevap verdi. Sonuç olarak Düzce’de şehir kimliği oluşturulurken vatandaşlar öncelikle trafik ve yapılaşma sorunun çözülmesi gerektiği dile getirdi.

HABER; S.KAŞKIR