İflas eden müteahhitler cenneti haline gelen Düzce'de bir çok yatırım müteahhit nedeniyle yarım kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Düzce'nin bu kötü talihini ortadan kaldıracak olan kaçan yada işini yarım bırakan müteahhitlere ağır cezai yaptırımlar getirmeyi planlıyor.

Bakanlık tarafından hazırlanan kanuna göre; İnşaatı yarım bırakıp kaçan müteahhide, yapının yaklaşık maliyetinin yüzde 5'i kadar idari para cezası uygulanacak. Mükellefiyetini süresinde yerine getirmeyen taşeron veya usta, 2 bin ila 6 bin lira arasında ceza ödeyecek. Mühürlenmesine rağmen inşasına devam edilen yapılar için idari para cezası üç katına çıkarılacak.

İlk kez uygulanacak para cezaları

Bakanlık, mühürlenmesine rağmen inşasına devam edilen yapılar için ise idari para cezasını 3 katına çıkaracak. İnşaatı yarım bırakıp kaçan müteahhide de ilk kez para cezası uygulaması getiriliyor. Bu durumdaki müteahhit, yapının yaklaşık maliyetinin yüzde 5'i kadar idari ceza ödeyecek. Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi almadan inşaat yapanlara 10 bin lira, belgesini 3 yılda bir yenilemeyene 5 bin lira ceza verilmesi de öngörülüyor.

Taşeron ve ustalar da sorumlu

Mükellefiyetini süresinde yerine getirmeyen veya sözleşmeye aykırı davranan parsel sahibi, denetçiler, teknik müşavirlik kuruluşu, müteahhit ve şantiye şefinin yanı sıra taşeronlara veya ustalara, ayrı ayrı olmak üzere 2 bin ila 6 bin lira arasında para cezası uygulanacak. Afet tehlikesi karşısında can ve mal güvenliğini tehdit ettiği veya edeceği belirlenen yapılara verilen sürede takviyede bulunmayanlar ise 10 bin lira ceza ödeyecek.

Cezalar, kentsel dönüşüme

Taslağa göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tahsil edilen cezaların tamamı ile ilgili idarelerce alınan cezaların yüzde 50'si, imar ve kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanılmak üzere Bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı'na yatırılacak.

Haber: S. KAŞKIR