İl genel meclisinde yetki karmaşası yaşanması ve İl Özel idarenin sorumluluğu üzerine almaması üzerine son günlerde özellikle Tavukçuluk sektöründe hizmet verenleri ve yatırım yapacakları  yakından ilgilendiren 1 km mesafe şartı tartışılmaya devam ediyor. MHP Düzce İl başkanlığı, Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimleri'nin tespitine destek çıkarken köy yerleşik alanlara 1 km şartı getirilmesinin Düzce'de tavukçuluk sektörünü yok edeceği belirtildi.
Anlamadığımız bir şekilde frene basılıyor!
04.12.2012 tarih 286 sayılı İl genel meclisi kararı ile Türkiye'de sadece Düzce ilinde kümes ve ahırlar için mesafe sınırlandırması getirildiği hatırlatılan açıklamada Düzce'nin Türkiye Tavuk üretiminin yüzde 15'ini karşıladığı anımsatılarak :”Türkiye lideri olma yolunda ilerleyen ilimizde birileri, sebebini bilmediğimiz ve anlamadığımız bir şekilde frene basmak ve Düzce'nin artan gelirini düşürmek için bu şekilde bir kararın altına imza atma eğilimine gitmişlerdir denildi.
 
Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı (MHP) Basın ve Yayından Sorumlu İl Bşk. Yrd. Oğuz Özyiğit, Türkiye Tavuk tüketiminin yüzde otuzunu karşılayan ve bu konuda lider konumda olan Bolu ilinde uygulanan kanunlar ve Çevreye verilen rahatsızlığı nasıl giderdikleri örnek olarak alınması gerekliyken, kuşbakışı bir kilometre mesafe yasağı Türkiye'de sadece ilimizde getirilmiştir. Yerleşim şekli sebebiyle Düzce ili içerisinde bir kilometre yerleşim alanına uzaklıkta bir yer bulup buraya kümes açma imkanı hemen hemen imkansızdır” dedi.
 
Düzce’nin menfaatine değil!
 
Alınan kararı “anlamsız” olarak değerlendiren MHP İl Yönetimi, kararın Düzce'nin menfaatine olmayan bir karar olduğu vurgulandı.
 
Anayasa Mahkemesinin 04.07.2011 tarihli 644 sayılı kanun hükmündeki kararnamesinde Çevre Düzeni Planı ve plan değişiklikleri onaylama yetkisinin sadece Çevre ve Şehircilik bakanlığında olduğunu hatırlatan MHP İl Başkan yardımcısı Özyiğit, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
           
"İmar planı gerektirmeyen" kümesler ve ahırların köy yerleşik alanına mesafeleri ile alakalı talep, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun görülmüş olup, İmar Planı gerektirmeyen sadece idarenin yazışmaları sonucunda yapılacak olan kümesler için 1000 metre, ahırlar için 750 metre yerleşik alana mesafe şartı devam etmiştir. İmar planı yapılmak suretiyle yapılacak olan kümes ve ahırlar için ise bu mesafe sebebi kesin olarak aranmayacak, ruhsatlandırma için gerekli olan diğer şartlar sağlandığı takdirde izinler verilecektir. Kısaca mesafe şartı İmar planı yapılan yapılarda aranmayacaktır.”
 
Bolu'da ise " İmar planı gerektirmeyen" yapılarda dahil olmak üzere mesafe şartı, sadece Şehir merkezine 5 kilometre olarak belirlendiğini dile getiren Özyiğit,  Bolu'da köy yerleşim planında mesafe şartının aranmadığını söyledi.
 
Özel İdarenin yetkisi ve inisiyatifinde!
 
Ruhsatsız işletmelerin Özel İdare tarafından kontrol edilerek varsa eksiklikleri giderilerek ruhsatlandırma işleminin yapılması gerektiğini dile getiren MHP İl Başkan yardımcısı Özyiğit: ”Bu konu tamamen Özel İdarenin yetkisi ve insiyatifi altındadır. MHP İl Genel Meclisi üyeleri, gereken araştırmaları yaparak, konuya vakıf bir şekilde Düzce'ye yatırımların gelmesi ve yatırımcıların önünü açabilmek için tüm gayreti sarf etmektedir.” denildi.


Haber;S.KAŞKIR