Meclis Genel Kurulu’nda 48 maddesi kabul edilen cinsel istismar cezalarına erteleme düzenlemesiyle yeniden tartışılan çocuk gelinler konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) oransal harita çıkardı.

ÜLKE GÜNDEMİNE OTURAN DÜZENLEME

AK Parti’den düzenlemenin istismara uğrayan değil, küçük yaşta evlenen ve reşit olduklarında resmi nikah kıyan 3 bin çifte dönük yapıldığı yönünde art arda açıklamalar gelse de bu tepkiyi dindirmedi. Muhalefet başta olmak üzere bir çok kesimden "Tecavüzcüye cezadan kurtulma imkanı veriliyor” eleştirisi yapılan meclis gündemine taşınan önerge için yeni formüller aranırken, TÜİK’ten gelen çocuk evlilikleri verileri, Düzce’deki acı tabloyu gözler önüne serdi.

DÜZCE’DE 2 BİN 738 EVLİLİK!

TÜİK’in 2015 verilerine göre; Türkiye’de toplam 602 bin 982 resmi evlilikten 31 bin 337’sinde 16-17 yaşındaki kız çocukları gelin oldu. Bu sayı, toplam evliliklerin yüzde 5,2’sine denk geliyor. İllerin içindeki evlilik oranlarında Düzce, 2 bin 738 evlilikle 45. sırada yer aldı. Düzce’de 2015 yılında sadece 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuk sayısı 135, kız çocuk evlenmelerin toplam evlenme oranı içindeki oranı 4,9 oldu.

14-15’İNDE ANNELER

Buna karşın istatistikler resmi olmayan evliliklerle ilgili ipuçları veriyor. Nüfus idaresine bildirilmeyen çocuk evlilikler TÜİK kayıtlarına geçmiyor. Ancak TÜİK, 15 yaşın altında doğum yapan kadınları kayıt altına alıyor. Bu veri de 13-14 yaşlarında kayıtdışı evliliklerinin bir bölümünü gün yüzüne çıkarıyor.