3 Ocak 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ile 81 ilde afet ve acil durumlara müdahalede TAMP dönemine geçilmesi için çalışmalar başladı.

Bu doğrultuda ilgili kurumların katılımıyla Düzce için hazırlanan plan, 2014 yılının Aralık ayında İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu’na sunularak incelenmiş ve ardından AFAD Başkanlığı’na uygun görüş için sunulmuştu. AFAD Başkanlığı da TAMP Düzce’ye uygun görüş vermişti.

İlgili tüm çalışmaların tamamlanarak, uygunluğu tasdiklenen Düzce İl Afet Müdahale Planı (TAMP-Düzce) bugün Düzce Valisi Zülkif Dağlı başkanlığında Afet Acil Durum Müdürlüğü’nde toplanan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu tarafından incelenerek onaylandı.
Plan onayının ardından örnek deprem senaryosuna göre 26 hizmet grubunun katılımıyla Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden masa başı tatbikatı yapıldı.

Düzce’ye Afet Simülasyon Merkezi kurulacak
Toplantı öncesi basına açıklamalarda bulunan Vali Zülkif Dağlı, 1999 yılında yaşanan iki büyük depreme işaret ederek, afete müdahalede Düzce’de bir tecrübe olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Tekrar yaşanmasın temennimiz o ama bunu yanında hazırlıklı olmamız gerekiyor. AFAD Başkanlığımız Düzce ilimize ilgi ve önem verdiğini biliyorsunuz. Hem AFAD il binamız hem 112 Acil Merkezi’ne sahip 24 ilden birisiyiz. Ayrıca AFAD’ın bölge depoları, Kızılay’ın bölge depoları yine ilimizde. Bu manada da hazırlığımız var. Ayrıca önümüzdeki süreçte onu da buradan duyurayım; Afet Simülasyon Merkezi kurulması anlamında ilimizde bir çalışma yapıyoruz. AFAD Başkanlığımızın önemli yatırımı olacak buraya. Muhtemelen yapacağımız Afet Simülasyon Merkezi’nde sanki canlıymış gibi yansıtan afet simülasyonlarını genç nesile ve tüm vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacağız.”

“Deprem ve afet gerçeğiyle her zaman birlikte yaşamamız gerektiğini anımsamamız gerektiğini düşünüyoruz.” diyen Vali Dağlı, şunları kaydetti:

“Merkezimizde aynı Akçakoca’da denizde olduğu gibi ters akıntı olacak mesela. Yangın, sel buna benzer afetlerin de görülebildiği bir merkez haline gelecek. Tabii tatbikat yapmak mutlaka önemli. Ama dediğim gibi biraz daha duyarlı olmamız da gerekiyor. Her şeyin kağıt üzerinde olduğu gibi olmadığını hepimiz biliyoruz. Burada depremde görev alan bir çok arkadaşımız var. Mülki idareden var, emniyetten, jandarmadan diğer arkadaşlarımızdan mutlaka var. Tabii burada biraz daha duyarlı olmalıyız. Belediyelerimize de çok önemli görev düştüğünü düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın da iki gün önce bir çağrısı vardı. O talimatta şu; “1+5 katın üzerinde bina istemiyorum.” dedi. Biz de deprem bölgesinde olmamız hasebiyle zemin+2’nin üzerinde bina istemiyoruz. Bunu da tekrardan burada duyurmak istiyorum. Bu tabii belediyemizle ilgili bir konu olduğu için de onların hassas davranacaklarını düşünüyoruz.”  


Haber: Ö. YILMAZ