Düzce’yi idare edenlerin kulakları çınlasın. Düzce yaşanılmayacak bir il olma yolunda hızla ilerliyor. Geçtiğimiz yıl 43. sıradaydık. Bu yıl 13 basamak daha geriledik ve 56. sıradayız. Çevre iller sıralamada basamak basamak tırmanırken hatta Bolu ilk 10 il arasına girerken Düzce’de dibe vurmaya devam ediyor.
Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Bussines dergisi tarafından 34 kriter esas alınarak hazırlanan 'Türkiye'nin yaşanabilir illeri araştırmasının sonuçları açıklandı. Geçen yıl yaşanabilir şehirlerarasında 43. sırada olan Düzce, 13 basamak birden gerileyerek 56. sıraya düştü. Bolu ise geçen yıl bulunduğu 7. sıradaki yerini korudu.
 Bir önceki araştırmada sıralamayı belirleyen 28 kriterden bazıları elendi ve yerlerine yenileri eklendi. Bu yılki araştırma 34 kritere dayanıyor. Bu kez içerikte de önemli bir değişiklik yapıldı. Geçen yıl sadece 25 ilin verileri kullanılmıştı, bu yıl 81 ilin tümünün verilerine yer verildi.

Geçen yıl yapılan aynı araştırmada orta sıralarda yer alan Düzce, kişi başına düşen kamu harcamasında üçüncü, kişi başına düşen doktor sayısında dokuzuncu, suç oranında en güvenilir sekizinci il, okul öncesinde derslik başına düşen öğrenci sayısında ise dördüncü durumdaydı.

Eğitim, sağlık, sosyal yaşam gibi konuların başta geldiği araştırmada bu yıl daha düşük notlar alan Düzce 13 sıra birden geriledi. Ekonomi, sağlık, eğitim, sanatla ilgili aktiviteler, araç yoğunluğu, kişi başına düşen kamu yatırımları, hava kalitesi, trafik, suç oranı gibi kriterlere bakılan araştırma sonuçlarına göre geçen yıla oranla daha kötü durumda olan Düzce, sahip olduğu avantaj ve potansiyellere rağmen geriledi. Coğrafi konumu itibariyle geçiş merkezi üzerinde olan ilimiz, bu yıl yapılan araştırmada yaşanabilirlik karnesinde kırık not aldı.

 Haber; R. BAL