Düzce’de turizmin gelişmesi için atılan adımlara her gün bir yenisi ekleniyor. Kentte turizm varlıklarının ve yatırımlarının değerlendirilmesi konusunu gündeminden düşürmeyen Bakan Özlü, yeni gelecek adımları anlattı. Gölyaka’ya bağlı Hacıyakup Köyü sınırlarında bulunan Efteni Gölü ve atıl durumdaki Eftenia Otel için hazırlanan projeler, bu iki önemli turizm potansiyelinin tekrar Düzce’ye kazandırılması yönündeki umutları yeşertti.
Düzce Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan şehirlerarası otobüs terminalinin açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Düzce turizmine katkı sağlamasının yanında göçebe kuşların uğrak noktası olan Efteni Gölü’yle ilgili geliştirdikleri proje hayata geçtiğinde Düzce’de Abant Gölü gibi bir gölün olacağını söyledi.

Abant Gölü gibi bir gölümüz olacak
Kentin gelişiminde önemli yere sahip olacak yeni projeler hakkında bilgi veren Bakan Özlü, yaban hayati geliştirme sahası olan Efteni Gölü için uygulamak istedikleri projeye dair şunları söyledi: “Efteni Gölü'nün kenarında bir otelimiz vardı. Bununla ilgili girişimleri başlattık. Bunu ya belediyemiz ya da bir kamu kuruluşu alacak ve burasını işler hale getireceğiz. Görüşmelere başladık, iyi gidiyor, inşallah bunu faaliyete geçireceğiz. Yine Efteni Gölü ile ilgili bir projemiz var. Bu gölün kenarını bir bent ile kapatacağız. Devlet Su İşleri tarafından bir set oluşturup burasını, 300 hektarın üzerinde bir göl haline getiriyoruz. Bittiği zaman, Abant Gölü gibi bir gölümüz olacak.”

Lafta kalmayacaktı
15 Ocak’ta Düzce’ye gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Düzce’nin tabiat turizmini geliştirmek için seferberlik başlattıklarını söyleyerek, ‘Dünyada böyle bir yok’ dediği Efteni Gölü için doğa turizmi uygulama planını hazırladıklarını söylemişti.Eroğlu, ziyaretinde çalışmanın lafta kalmaması için talimat verdiklerini vurgulamış, “Düzce ulaşım açısından çok kolay bir yer. Burada muazzam güzellikler var. Doğa turizmini av turizmini yayla turizmini yaban hayatını bütün dünyaya duyuralım.” demiş fakat bir gelişme yaşanmamıştı.

Efteni Gölü ve Eftenia Otel
Öte yandan parmakla gösterilecek güzellikte bir göl olmasına karşılık yıllarca kendi haline bırakılması sonucu otların ağaç boyunca büyüdüğü ve suyun içinin çöplerle dolduğu Efteni’nin gözlem kulesi de çürümeye yüz tutmuştu. Sık sık haberlerimize de konu olan bu üzücü manzara karşısında son yıllarda harekete geçilmiş ve bazı projeler üzerinde çalışıldığı açıklanmıştı. Yine yatırımcısının ekonomik darboğaza girmesi sonucu kısa bir süre hizmet verdikten sonra kapısı kapanan Eftenia Otel de uzun senelerdir değerlendirilmeyi bekliyor. Bir çok kurumun talipli olduğu yönünde haberler gündeme gelse de konu icraata gelince hiçbir gelişme yaşanmadı. Son olarak üniversite ve Düzce Belediyesi’nin oteli aynı amaçla yani rehabilitasyon merkezi gibi kullanma adına istediği bilinirken, Düzce’ye önemli bir geri dönüş sağlaması beklenen yatırımın hangi kuruma verileceği henüz netlik kazanmadı.