Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) , 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde, Anıtpark’ta  'Başörtüsü' eylemi yaptı. Eğitim-Bir-Sen Düzce Şubesi Kadınlar Komisyonu Üyesi Fatma Şahin, başörtüsüne her alanda özgürlük sağlanması gerektiğini belirtti.
Özgürlük, eşitlik ve adaletin sürgün edildiği her yerde, acıya maruz kalanlar en çok kadınlar ve çocuklar olduğunu söyleyen Şahin, “Bütün kirli hesaplar en çok onları vurmuştur. “ gerilimlerinin kurbanı çoğu kez kadınlar olmuştur.”dedi.
Yönetmeliklerle Yok Sayılıyor
Şahin, “Devlet, şiddet gören kadını korumaya çalışıyor. Ancak aynı devlet, kadının başını kapatarak TBMM’ye gelmesini, kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor; ayrımcılık yapıyor. Üniversitede rektörlerin lütuflarıyla haklarını kullanabilen kızlarımıza başörtüleriyle kamuda görev yapmak yasaktır. Küresel aktör olma iddiasındaki iktidar, bunu ne bize, ne dünyaya, ne de kendilerine izah edemez. Mevcut iktidar bu ayıptan kurtulmalı, ‘kadınları inançlarını yaşama konusunda sınırlamaktan’ vazgeçmelidir. Anayasa’da bulunmayan bir yasak, iç tüzük, yönetmelik hatta genelge gibi düzenlemelerle var ediliyor. Anayasa’da korunan bir hak, yönetmeliklerle yok sayılıyor.”diye konuştu.
Artık Yeter!
 “Artık yeter! Aklımıza, ruhumuza giydirilmeye çalışılan deli gömleklerine hayır diyoruz.” Diyen Şahin, başlarını örten kadınlara yıllardır yapılan hukuksuz uygulamaların açık bir insanlık ayıbı olduğunu savundu.       
Şahin, “Sahip olduğumuz değer, birikim ve eğitimi görmezden gelen, yaşama arzumuzu ve enerjimizi yok eden bütün uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Toplumsal hayatın hiçbir aşamasında sorun olarak görülmeyen başörtüsü, toplum mühendisleri eliyle sorun haline getirilmiştir. Biliyoruz ki bu yasaklar kalkmadan çalışma hayatındaki ayrımcı tutum değişmeyecek, sosyal eşitsizlik sorunu ortadan kalkmayacaktır. Siyasi iktidarın hedefleri arasında olan, vatandaş iradesinin bütün kurumlar üzerinde belirleyici olduğu, özgürlükçü demokrasi istiyoruz. “dedi.
Bu Çağdışı Yasağı Kaldırmalıyız
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni yayımladığı yönetmelikle başörtüsü serbestliğini sadece Kuran-ı Kerim dersi alan öğrencilerle sınırlandırmasını eleştiren Şahin, Bakanlık bu defolu yönetmeliği bir an önce düzeltmeli, kısmi başörtüsü özgürlüğü ayıbından bir an önce kurtulmalıdır.”dedi.
Şahin, “Buradan sesleniyoruz: İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplumuyla, kadınıyla, erkeğiyle hep birlikte bu çağdışı yasağı kaldırmalıyız. Başörtüsü politik hesaplaşmaların, pazarlıkların, suni ideolojik çatışmaların malzemesi değildir. Başörtüsü, inancının gereği olarak kadınların kimliğidir, kişiliğidir. Herkes kadına ait bu kimliğe ve kişiliğe insan olarak saygı duymalıdır. “ifadelerini kullandı.

 

Haber; S. KAŞKIR