Türkiye gündemini uzun süredir meşgul eden dershanelerin kapatılmasını öngören “Dershane Yasa Tasarısı” meclis gündemine geldi. Daha önce seçim sonrasında değerlendirileceği öne sürülen tasarının gece geç saatlerde meclis gündemine gelmesi sürpriz olarak karşılandı.


Tasarıda dershanelerin 1 Eylül 2015’te tamamen kapanacağının hükme bağlandı. Özel okula dönüşmek isteyen dershanelere de tüm şartları yerine getirmek için Haziran 2018’e kadar süre tanındı. 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası’nda yapılacak değişiklikle özel okula dönüşmek için başvuranlara teşvik verilecek.

Ancak tasarı sadece dershanelerin kapatılmasını kapsamıyor. Tasarı içerdiği maddeler itibariyle küçük çaplı bir eğitim reformu özelliği taşıyor.


Tasarıya eklenen geçici madde ile Müsteşar Yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu Başkan ve Üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 il milli eğitim müdürlerinin görevlerinin, ‘kanun yürürlüğe girdiği tarihte sona ereceği hükme bağlandı. Tasarıda bu görevlerde bulunanların ‘bu maddenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın’ sona ereceği vurgulandı.


Tasarı ile yine okul müdür ve yardımcılarının görev süreleri de belirlendi. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların, bu görevlerinin ‘hiçbir işleme gerek kalmaksızın’ sona ereceği belirtildi. Okul müdür ve müdür yardımcılarını atama yetkisi il milli eğitim müdürünün teklifi ile valiye veriliyor.


Dershanelerde yaklaşık 50 bin öğretmenin çalıştığı tahmin ediliyor. Tasarıda bu öğretmenlerin dershanelerin kapatılmasıyla ortaya çıkacak durumuna da açıklık getiriliyor. Buna göre 1/7/2015 tarihinde en az 6 yıl çalışmış olanlar, kamuda öğretmen olma şartlarını taşıyorlarsa KPSS’ye girmeden bakanlık tarafından sözlü sınava alınacaklar. Sözlü sınavı geçenler de öğretmen olarak atanabilecekler.

Düzenleme ile, ilk defa öğretmenliğe atamada bir değişikliğe gidilmedi. Ancak, aday öğretmen olarak atandıktan 1 yıl sonra asil öğretmen kadrosuna atanabilmek için yazılı ve/veya sözlü sınav şartı getirildi.
Devlet, özel okula giden öğrencilere de maddi destek verilecek. Kaç öğrenciye destek verileceği, özel okullarda boş kapasiteler dikkate alınarak her yıl Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığınca ortaklaşa belirlenecek.
Özellikle çalışan anne ve babaların tercih ettikleri öğrenci etüt merkezlerinde ise çocukların ödevlerine yardımcı olmak üzere verilen eğitimler ise yasak kapsamına alınmıyor. Ancak bura merkezlere gidebilecek çocuklar için 12 yaş üst sınırı çiziliyor.

Özür atamalarının yarıyıl ve/veya yaz tatilinde yapılacağı hükmü de tasarıda yer alıyor.
Tasarıyla ayrıca bakana proje yürüten okullara öğretmen atama ve yönetici görevlendirme yetkisi verildi.