Düzce Barosu Başkanı Azade Ay, Öncü Medya Grubu’na bir nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Düzce’nin ilk kadın Baro Başkanı olan Ay, ziyaretine Öncü TV ve Manşet Gazetesi çalışanları ile tokalaşarak başladı.

Düzce Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mukkadder Deveci ve Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner tarafından ağırlanan Baro Başkanı Ay, 23 Ekim 2016 tarihinde başkan olarak seçilmesi sonrası baronun fiziki yapısının düzeltilmesi ve eğitim faaliyetlerinin arttırılması için çalıştığını aktardı.

“Stajyerler kesinlikle eğitilmeli” dedi ve kolları sıvadı
Ay, şöyle konuştu: “Ben göreve başladığımda 30’u geçen stajyer grubumuz vardı ve bunlara hiç eğitim verilmemişti. Ben zaten seçime girmeden önce de stajyerlerin kesinlikle eğitilmesi gerektiğini söylemiştim. Bu nedenle bir organizasyon yaptım her hafta Çarşamba günleri 15:00-17:00 arasında baroda gönüllü olan arkadaşlarla bazı konularda stajyerleri bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Bu toplantılara Baro Başkanı olarak bizzat ben kendim katılıyorum. Çocuklara vaktimi ayırıyorum, soru sormalarını sağlıyorum, daha iyi bir avukat olmaları için bir çaba sarf ediyorum. Bunun yanında seminerler düzenledik.”

“500 metre kare kapalı alanı olan bir binamız olacak”
Eğitim ve seminer programlarını sık düzenlemek istediklerini ancak mevcut baro binasının çok kötü durumda olmasının buna engel olduğunu aktaran Ay, yürüttüğü çalışmaları anlattı. Ay, “Ben seçildikten 1 ay sonra benim Barolar Birliği’nden bir talebim oldu. Baro Han’ın üzerinde bir çatı katı vardı, yalnız kullanılmaz durumdaydı. Ne bir seminer salonu olabilir ne de bir idari hizmet binası olarak avukatlara hizmet verebilecek konumda değildi. Üst yönetimle görüştüm ve Sayın Metin Feyzioğlu da beni kırmadı. 1 ayda bizim onayımızı verdi. Ondan sonra proje çalışmalarına başladık. Şimdi 500 metrekare kapalı alanı olan bir binamız olacak. Bunun için bir kat çıkıyoruz. Proje büyüyünce zaman da arttı. Bizim amacımız bunu 1 Eylül’de hizmete açmaktı ama şimdiki öngörün zannediyorum ekim ayını bulacak. Ekim ayında bunu açtıktan sonra seminer faaliyetlerimiz daha hızlı gidecek.” dedi.

“Merkez haline getirmek istiyorum”
Ayrıca Barolar Birliği’ne bağlı paralı olarak eğitim veren bir kuruluş olan Türkiye Avukatları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı (TÜRAVAK) ile anlaşmaya hazırlandıklarını belirten Ay, şunları kaydetti: “TÜRAVAK, büyük illerde sertifika programları düzenler. Bizim bu civarda yerimiz olmadığı için hiç düzenlenmemiş. Bizim 330 kişilik seminer salonumuz biterse TÜREVAK ile anlaştık bölge barolarının da katılacağı sertifikalı seminerler yapacağız ve avukatların Düzce’ye gelmesini sağlayacağız. Merkez haline getirmek istiyorum.”

Düzce Barosu olarak öncelikle eğitime önem verdiklerini belirten Ay, “Ama hak ve ihlallerin önüne geçmesi için de çalışmalarımız oluyor, şiddete maruz kalan çocuklarımız ve kadınlarımız için komisyonlarımız çalışıyor.” diye konuştu.

Hediyeler özel öğrencilerin elinden…
Baro olarak hayata geçirdikleri örnek teşkil edecek bir sosyal sorumluluk projesinden de bahseden Ay, şöyle konuştu: “Ben seçildikten sonra Düzce Barosu olarak gittiğimiz yerlerde Düzce’yi tanıtıcı hediyeler gerekiyordu ama bu hep öncesinden peynir, ekmek olarak kalmış. Ben bunun olmayacağını, peynirin ve ekmeğin her yerde bulunduğunu, özel bir şey olmadığını ve bizim sosyal sorumluluk projesine el atmamız gerektiğini düşündüm. Yeşil Düzce Engelliler Okulu var. Onlarla görüştüm. Kendi el emeklerini yapıyorlar. Ben de destek olmak için bütün hediyeleri onların yaptıkları hediyelerden götürüyorum ve okula bağış yapıyoruz. Hem çocuklar topluma kazandırılmış oluyor gittiğim her yerde de bunu söylüyorum. Hatta Metin Feyzioğlu’na getirdim hediye de onlara ait bir hediyeydi. Onların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü onlar evden çıkmalı ve onlara ait bir hayatları olmalı. Baro olarak da sosyal sorumluluk projesi anlamında bu noktada varız. Yaklaşık 6 aydır bütün hediyeler buradan gitti.”

“Savunma haklarımızda gerçekten kısıtlamalar oldu”
Avukatların mesleklerini icra ederken karşılaştıkları sorunlar olduğunu savunan Düzce Barosu Başkanı Azade Ay, şöyle devam etti: “Bizim savunma haklarımızda gerçekten kısıtlamalar oldu. Bu son çıkan KHK’lar ile bu bize dayatılıyor. Bu tasarı geçerse savunma düşer. Savunma düşerse adalet düşer. Bizim çabamız bu yönde. Biz olmazsak adil yargılanma ilkesi vücut bulmaz. Adalete erişim çok zorlaşır. Kimse derdini ifade edemez. Bizim Adli Yardım ve CMK diye iki ayrı komisyonumuz var. Adalet hizmetine erişimi çok daha kolaylaştırıyor. Avrupa’da bunu avukatlar gönüllü olarak yapıyor. Kadın eşinden, erkek eşinden dayak yiyor bu tür dosyalar var elimizde. Düzce’de yaşayan mülteciler var biliyorsunuz. Onlar derdini anlatamıyor. Biz Baro olarak onlara tercüman bulduk. Onların Adli Yardım sorunlarını da çözmeye çalışıyoruz.”

Haber:C.ÜSTÜNER