Dün akşam Öncü Tv’de yayınlanan Erol Tayhan’ın hazırlayıp sunduğu Manşet programına katılan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu, programın ilk bölümünde 5084 sayılı teşvik yasasının Düzce’ye kazandırdığı yatırımlardan söz etti.
“1996 yılında 3, 2004 yılına kadar 3 işletme faaliyetteyken 5084 sayılı teşvik yasasının çıkmasıyla beraber bölgemize bayağı yoğun talep olmuştur. 2005 yılında yatırımlar hızlı bir şekilde artış gösterdi, 2006-2007 yılında da yatırımların büyük kısmı tamamlanmış ve üretime başlamış vaziyettedir.”
Örnek model seçildik
Düzce OSB’nin örnek model seçilerek ödül aldığını hatırlatan Yirmibeşoğlu, yeni bir proje hedeflediklerini, OSB’nin kampüs şeklinde ortak yaşam alanına çevrilmesi için çalıştıklarını söyledi.
“Proje üretebilen, OSB’yi biraz daha üst seviyelere taşıyabilen çalışmalar her ne kadar hayata geçmediyse bile projeye başlamak adına sergilemiş olduğumuz bir tutum vardı. Bunun yanında OSB Yönetimine gelirken belli çizgilerde geldik, bunlar duyuluyor kamuoyunda da, basında da duyuluyor. Örnek model seçildi, biz huzur hakkı almıyoruz bunlar artıdır. Dolayısı ile yaptığımız hizmetler, koyabileceğiniz katkı ve proje önemli o projeler üzerinden değerlendirmeler yapılıp öyle bir medya gurubun bize takdir etmiş olduğu ödül verilmişti. Projemizde cami, yönetim, sağlık birimi, akaryakıt istasyonu, dükkanlar, itfaiye, market, düşünüldü. Yönetim olarak kaynak arayışı içerisine girdik yurt dışı fonları var bunların araştırmasını yapıyoruz. Ekonomik olarak çok güçlü OSB’ler var Gebze OSB, Manisa OSB, Ankara’da ki bir çok OSB bütün bu OSB’lerinin içerisine baktığınız zaman ortak yaşam alanı kampüs şeklinde yok. Bizim projemizde hepsi toplu bir yerde olacak, hedef aldığımız bir OSB yok.”
Sanayiciyi nasıl memnun edebiliriz?
OSB yönetiminin görevinin sanayicinin sorunlarını en aza indirmek olduğunu söyleyen Yirmibeşoğlu, sanayicinin ufkunu açmayı hedeflediklerini ifade etti.
“ Her sanayicimiz son derece mutlu diyemeyiz, 4, 4’lük sanayici dememiz mümkün değil. Herkesin kendi iç sorunları vardır, maddi veya manevi olabilir. Bize düşen onlara daha iyi nasıl hizmet üretebiliriz biz bunu konuşmak zorundayız. Alt yapı, yol, ulaşım, elektrik, doğalgaz bunlarda daha iyi iyileştirmeler yapabiliriz, ufkunu nasıl açabiliriz, bir misafirleri geldiğinde nasıl daha iyi ağırlayabilirler.”
Siyasetçileri de aştı
Otoban bağlantısının artık siyasetçileri de aştığını söyleyen Yirmibeşoğlu, otoyolların ihale edildiğini, artık ihale edildikten sonraki sürecin bekleneceğini, bunun da ne kadar süreceğini bilmediklerini dile getirdi.
“ ilk dönemlerde OSB köstebek yuvası gibiydi alt yapısı olmayan, o dönemde belki de insanlara rica ile yer veriliyordu. Teşvik yasasından sonra doldu, eğer teşvik gelmeseydi çok hızlı bir şekilde OSB bu kadar organize olamazdı. Kısa bir dönemde 2004-2005 yıllarından itibaren bu kadar yatırımcı geldi, bu da yabana atılacak bir şey değil. OSB ile Otoban yol bağlantısının olmayışının 2 yıl boyunca üzerine çok gittik birçok siyasetçimizi de aşıyor bu konu, bu sene ekim sonunda otoban bağlantısı değil ama otoyollar ihale edildi. İhale edildikten sonra ki süreci beklemek zorundayız .3 ay mı sürer ,1 yıl mı sürer yoksa çok daha uzun bir süre mi alır bilemiyoruz. İhalesi yapıldı şartnamede de Düzce’nin gişe ve bağlantı yolunun yapılması şartı var. Düzce’de çok büyük sorunları çözebilecek bir proje.”
Geç kalınmış toplantılar yaptık
Eski teşvik için geç kalınmış toplantılar düzenlendiğini vurgulayan Yirmibeşoğlu, yeni teşvikin Düzce için bulunmaz bir fırsat olduğuna dikkat çekti ancak, “yeni teşvike hazırlıksız yakalandık” dedi.
“ 5084 yasasıyla ilgili yapılabilecek hiçbir şey yok, fakat aldığımız duyumlar sektör bazında 2013 yılı içinde işçi SSK’ları işveren payı konusunda yeni bir yapılanmadın yapılacağı ,hatta biraz daha ötesine gidersek enerjiyle ilgili bazı teşviklerin de çıkacağı söz konusu. Tekstil sadece Düzce de yok, veya teşvik alan bölgelerde yok, İstanbul da ve Bursa’da da teşvik var. 49 tane ilin 5084 kanununun devam etmesi, eğer bittiyse de yeni iyileştirme projeleri ve teşviklerinin çıkartılması ile ilgili çalışmalar var. Düzce de bazı geç kalınmış toplantılar yaptık ama bunun devamını getireceğimize ben inanıyorum. TSO başkanımız bu konuyla ilgili çalışıyorlar, umarım daha iyi bir sonuç elde edebiliriz. Yeni teşvik kanunu, yeni yapılan yatırımları ve ilave yapılacak yatırımları daha çok ilgilendiriyor. 5084 kanununda her hangi bir fabrika alımı veya inşaatta faydalanamıyordunuz ama yeni yasada tamamen faydalanıyorsunuz. Yeni çıkan teşvik kanunuyla ilgili seminer düzenledik birçok ulaşabildiğimiz sanayicimize davetiye gönderdik, katılım bayağı yüksekti. Bilmediğimiz o kadar çok püf noktası vardı ki seminerde bunu gördük. En son çıkan teşvik paketi Düzce için bulunmaz bir fırsat fakat bir eksiğimiz var, bu teşvik çıkmadan önce biz Düzce bölgemizi yeni sanayi alanlarıyla ilgili hazırlayamadık. Eğer bir bölgeye sanayiciyi çekmek istiyorsanız önce alanlarınızı hazırlamak zorundasınız. Önce alt yapı imkanlarını sağlayacaksınız, biz buralarda hazırlıksız yakalandık. Şu anda teşvik alsa da pek bir şey ifade etmiyor. OSB’lerin artısı çok elektriği, doğalgazı daha ucuza tüketmiş olursunuz altyapı sorununuzu çözmüş olursunuz adı üstünde organize sanayi bölgeleri. “ 

Haber: H. İŞCAN