Düzce’de sık sık kazaların adresi olması nedeniyle ‘kara nokta’ olarak anılan Gümüşova Rampaları ile ilgili MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından cevaplandırılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesine yanıt geldi.




Yılmaz Bakan’a 5 soru yöneltti
Son 6 yıla Gümüşova Rampaları üzerinde meydana gelen ölümlü kazalarda yüzde 58 oranında artış gözlemlendiğine dikkat çeken Düzce Milletvekili Yılmaz, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Turhan’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:
1) İstanbul-Ankara arası 0-4 tem oto yolu (Düzce Gümüşova rampaları) bölgede sıklıkla kazalar olmaktadır. Bu kazalara nelerin sebebiyet verdiği ile alakalı bir araştırma yapıldı mı?
2) Bahsi geçen güzergâhın genelde sisli olması nedeniyle sürücülerinin gece ve kötü hava koşullarında dikkatlerinin artırılması için ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?
3) Viraj yön levhalarının kontrol edilerek eksiklerin tamamlanmasını düşünüyor musunuz?
4) Bahsi geçen yolda yakalanma riski duygusunu arttırmak için Elektronik Denetleme Sistemi (EDS)’nin kurulumunu ne zaman yapmayı planlıyorsunuz?
5) Yol güzergâhı üzerinde emniyet şeridi genişliğinin ağır tonajlı ve geniş araçların girebileceği genişlikte değildir. Ayrıca bu alanda arızalanan veya duraklayan araçların arkadan çarpma şeklinde kazalara da sebebiyet vermektedir. Bu sebepten acil durumlarda araçların depolanabilmesi için yol ceplerinin yapılmasıyla alakalı bir çalışmanız var mı?




İşte Bakan Turhan’ın cevabı

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Milletvekili Yılmaz’ın yönelttiği sorulara şu yanıtı verdi:
“İstanbul-Ankara arası TEM Otoyolu Düzce Gümüşova Rampaları bölgesinde yol standardı ve işaretlemeler yönünden herhangi bir eksiklik bulunmamaktadır. Söz konusu otoyol kesiminde meydana gelen trafik kazalarının "Kaza Tespit Tutanakları” incelendiğinde; yoğunlukla kaza yapan sürücülerin 2918 sayılı Trafik Kanununun 46, 47/d, 48, 52/b, 54/a, 56, 59 ve 65/A maddelerinde belirtilen (Şerit ihlali, aşırı hız, alkollü araç kullanma, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uymama, kavşaklara ve hemzemin geçitlere yaklaşırken hız azaltmama, trafik kurallarına uymama) kuralları ihlal etmelerinden kaynaklanan ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazaları olduğu görülmektedir.
Otoyol üzerinde bulunan işaret levhaları "Erişme Kontrollü Karayollarında Trafik İşaretleme Standartları"nın düşey işaretleme yapılmasına ilişkin bölümüne uygun olarak yapılmakta ve rutin olarak kontrol edilerek eksikleri giderilmektedir.

Ayrıca; otoyollar uluslararası standartlara (AASHTO 2016, HCM 2010, TEM) göre projelendirilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki otoyollarda da şerit genişlikleri 3 x 3,75 m ve emniyet şeridi ise 3,00 m genişlikte yapılmaktadır.
Emniyet şeritleri seyahat maksatlı yapılmamış olup, sadece zorunlu hallerde araç sürücülerinin araçlarını park ederek sorunlarım gidermeleri amacı ile tasarlanmıştır.

Söz konusu otoyol kesiminde emniyet şeridi mevcuttur. Bununla birlikte uzun süreli park ihtiyacı için güzergâh boyunca otoyol hizmet tesisleri yer almaktadır.
Diğer yandan; Otoyol üzerinde Elektronik Denetleme Sistemi kurulmasına ilişkin yetki, "Karayolları Trafik Yönetmeliği" uyarınca Emniyet Genel Müdürlüğüne ve/veya Jandarma Genel Komutanlığına aittir.”