Türkiye Emekliler Derneği’nin 770 bin emeklinin maaşından kestiği 31 milyon liralık aidat için Sosyal Güvenlik Kurumu devreye girdi. SGK, kesinti yapılabilmesi için emeklilerin yeni belge imzalaması şartını getirdi. Dernek ise emeklilerin imzaladığı üyelik formunda ’kesinti yapılacağı’ hükmünün yer aldığını ve paraların geri ödenemeyeceğini bildirerek, “Hukuken para iadesi olamaz ama üyelikten istifa edebilirler” açıklaması yaptı.

Tüm Emekliler Derneği ile Türkiye Emekliler Derneği tarafından 770 bin emeklinin maaşından 2008-2010 yılları arasında 31.5 milyon lira aidat kesildiğinin ortaya çıkmasıyla gözler Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) çevrildi. Emeklilerin kendilerinden habersiz muvafakat alındığı, bu kapsamda kesinti işleminden haberdar olmadıkları yönündeki şikayetler üzerine olay büyürken, SGK da önümüzdeki günlerde aynı sorunun yaşanmaması için yeni önlemler aldı.

SGK, emekli maaşlarından kesinti yapılabilmesi için tüm emeklilerin yeni “muvafakat belgesi” imzalaması şartı getirirken, bu belgelerin mutlaka SGK’ya gönderilmesini de derneklere şart koştu. Buna göre emeklinin haberi olmadan, maaşından aidat kesintisi yapılmasını önlemek için SGK, özel olarak hazırlanmış matbu bir “muvafakat belgesi” oluşturdu. Böylece bundan sonra SGK’ya hitaben hazırlanan ve üzerinde “muvafakat belgesi” yazan bu metni imzalamayan emeklinin aidat kesintisi maaşından yapılamayacak.

Türkiye Emekliler Derneği (TüED) ise emeklilerin derneğe üye olurken, formu doldurup imzaladığını belirterek, bu formda koşul olarak dernek aidatının maaştan kesinti yoluyla alınacağı hükmünün de yer aldığını bildirdi. TüED, emeklilerin üye olduğu süre boyunca ödediği aidatın geri ödenmeyeceğini belirtti.

SGK: İptal ettirsinler

SGK Başkanı Emin Zararsız, bundan önce maaş kesintisi için muvafakat vermiş ya da farkında olmadan böyle bir izni imzalamış olan emeklinin, bu beyanını yeni bir beyanla iptal ettirebileceğini hatırlatarak, emeklileri “Bunu iptal ettirmediği sürece muvafakat beyanı geçerli olmaya devam eder” diye uyardı.

Gelişmeleri değerlendiren Zararsız, söz konusu dernekler üzerinde kurum olarak hiçbir inceleme ve denetleme yetkileri bulunmadığına dikkat çekerek, bu paraların sanki SGK tarafından kesilip kullanıldığı gibi bir hava oluşturulduğunu söyledi.