Dünyanın en büyük beş turizm fuarından biri olan, Türkiye ve dünya turizm sektörünü aynı platformda bir araya getiren Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı.Sektörün buluşma noktasında bu yıl da yerini alan Düzce, turizm potansiyellerini en iyi şekilde tanıtarak, stantlarında ziyaretçilerini ağırlıyor. Fuarın ilk gününe katılım sağlayan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Elif Sezer Cebar ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, Öncü mikrofonuna özel değerlendirmelerde bulundu.

“Turizm öncelikli alanımız”
Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, EMITT’e bu yıl MARKA işbirliği ile katıldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Burada 5 ilimizle (Düzce, Bolu, Sakarya, Yalova ve Kocaeli) beraber ortak standımızı açtık. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı dünyanın en büyük 4.fuarı. Burada biz geçen yıl 2018 yılı itibariyle 46 milyon ülkemizi ziyaret eden turistten marka bölgesine ne kadar fazla çekebiliriz onu düşünüyoruz. Turizm öncelikli alanımız. Bu manada valiliklerimizle, ticaret odalarımızla hep birlikte uğraş veriyoruz. İnşallah hayırlılara vesile olur. Bölgemiz için, komşu illerimiz için hayırlara vesile olur inşallah.”

“İlimizin güzelliklerini insanlarla paylaşmak istiyoruz”
Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, her ilin kendi doğal ve tarihi güzelliklerini en iyi şekilde tanıtmak için fuardaki yerini aldığını ifade etti.

Nayir, “Her ilin gündeminde kendi güzelliklerini tanıtmak var. Biz de Sakarya olarak doğal güzellikleri, tarihi güzellikleri yalnızca bize ait olmadığını tüm insanlığa ait olduğunu paylaşmaya çalışıyoruz. Bunun ilk şartı da tanıtmaktı. Bu tür fuarlarda mutlaka ilimize ait stantta bunu tanıtmak olmalı. İlçelerimizin de stantları var. Geyve’nin, Söğütlü’nün aynı zaman da kalkınma ajansı içerisinde biz de kendi yerimizi aldık. Bölgemizle beraber ilimizin güzelliklerini tanıtmak ve insanlarla paylaşmak istiyoruz.” dedi.

“Bolu ilimiz bütün illerimizle yarışacak güçte”
21. yüzyılın yükselen değerinin turizm olduğuna işaret eden Bolu Valisi Ahmet Ümit ise konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Her ilimizin ayrı güzellikleri var. Ben Bolu Valisi olarak şunu söylüyorum, Bolu ilimiz bütün illerimizle yarışacak güçte ve imkanda bir yer. Turizmde hak ettiği yere gelebilmiş değil. En kısa zaman da hak ettiği yeri gelecektir ve gelmesi için gayret ediyoruz. Tabiatın kalbi, doğanın kalbi Bolu, ormanlarıyla, havasıyla, kültürüyle, tarihiyle çok mükemmel zaman geçirilebilecek önemli illerimizden birsi. Herkesi Bolu’ya davet ediyoruz. Bolu’nun insanın değerlerinin görmelerini istiyoruz.”

“Düzce’ye güzel bir geri dönüşüm sağlamayı planlıyoruz”
Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Elif Sezer Cebar, Düzce’yi en iyi şekilde tanıtıp geri dönüş almayı hedeflediklerini söyledi.

Cebar, “Güzel bir stant oldu. Düzce’mizin görselliğini gösteriyor. Açılışa ilgi yoğun, güzel bir kalabalık var. Bu sene şenlikten sonra gerçekten kabağımız ön plana çıktı. O yüzden bu sene kabağımızı da getirip tanıtımını yaparak Düzce’ye güzel bir geri dönüşüm sağlamayı planlıyoruz. Bu da gerçekten çok ilgi çekti.” şeklinde konuştu.

“Düzce turizmden en az faydalanan il”
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Düzce’nin turizm pastasından en az payı alan il olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, yeterli tanıtımın yapılmadığını vurguladı.

“Biz Türkiye’de turizmden en az faydalanan il biziz.” diyen Şahin, şöyle devam etti:

“Maalesef bu böyle. Ne yapabiliriz diyerek Sayın Valimizin önderliğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim Bolu’dan daha fazla yerimiz var ama maalesef bir tane 5 yıldızlı otelimiz yok. Bunlarla ilgili ciddi yurtdışı gezisi yaptık. Turizm, tarım, sanayide üçünü birden yönetip biz bu şehri kaldıracağız. İşte Kardüz’le, Kurugöl’le ilgili görüşmeler var. 3-4 tane de yatırım çalışmaları var. Biz hem kendi vizyonumuzu geliştirip hem de Düzce’yi tanıtamamışız maalesef.”

“Düzceliler önce Bolu gibi birbirini sevecek”
Düzce’yi yönetenler ve Düzce’de yaşayanların öncelikli olarak aynayı kendisine tutup eksiklikler noktasında özeleştiri yapmasını gerektiğini belirten Şahin, şunları kaydetti:

“Bir kere kendi eksikliklerimizle Düzceliler olarak yüzleşmemiz lazım. Bolu yapmış, Sakarya yapmış biz niye yapamıyoruz? Oturup bunların hepsini değerlendireceğiz. Yakında zaten bir görüşme var. Yabancı yatırımcılarla ilgili ve olumu olacak gibi.Kayak merkezi projesinin ihalesi iptal olmadı ama yatırımlar durduğundan dolayı beklemede kaldı. Şu anda yaylalarımıza turist getirmeliyiz. Düzceliler önce Bolu gibi birbirini sevecek. Biz 8-9 aydır TSO olarak herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Ziyaret ediyoruz. Anlatıyoruz, getirip tanıştırıyoruz. Bir de bunlar projeye bağlı. Çok yerimiz de yok, ormandan alacaksın, devletin desteği de önemli. Bakan Bey açılışta söyledi zaten “Yeni sahalar açacağız.” diye. Bizim de yeni açılacak turizm sahalarından faydalanmamız lazım.”

“Büyük ihtimalle bu projeyi almayı başaracağız”
Son olarak geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı heyetinin TSO’yu ziyareti sırasında gündeme gelen askeri okul talebi ile ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce sayın alay komutanımızla altyapı çalışmasına başlamıştık. Görüşmeleri yapmıştık. Askeri okul Düzce’ye niye lazım, Ankara-İstanbul arasında bir yerdeyiz, bizim yerimiz de gerçekten çok müsait. Onların da hoşuna gitti. Büyük ihtimalle az bir destekle biz bu projeyi almayı başaracağız. Bizim orada talebimiz acemi birliği idi ama artık acemi birlikleri azaldığı için uzman er okulunun daha iyi olacağını düşündük. Çünkü birkaç noktada var onlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

Haber: C.ÜSTÜNER