Türkiye genelinde rütbeliler dahil 195 bin kayıtlı polisi bulunan Emniyet genel müdürlüğü, Ağustos celbinde 2 bini rütbeli 42 bin polis memurunun askere alınacak olması nedeniyle zor günler yaşıyor.Uzmanlar, böyle bir uygulama ile yaklaşık 40 bin açığı buluna emniyet teşkilatının güvenlik zafiyeti yaşatacağı görüşünde.

Emniyet teşkilatı çalışanları, özlük hakları ve çalışma saatleri nedeniyle sıkıntılı günler geçirirken, Genel kurmay başkanlığı'nın son uygulaması nedeniyle şok yaşadı. ASAL'ın uygulamaya başladığı ve celp dönemlerindeki 3 günlük sınav döneminin 25 güne çıkarılması teşkilat çalışanlarını zorda bıraktı. Askerliklerini ertelemek isteyen polislerin bu nedenle rapor alma imkanları da tamamen ortadan kalkmış oldu. Sadece İstanbul'da görevli polis ve rütbeli personelden 10 bininin bu kapsamda askere alınma durumu ortaya çıktı. operasyon el şubelerdeki yetişmiş personeli de neredeyse yarısının askere alınacağı düşünüldüğünde büyük ölçüde güvenlik zafiyeti yaşanacağı uyarısı yapılıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde rütbeli personel ile birlikte 195 bin polis görev yapıyor. Dünya ortalaması ve ülke nüfusu dikkate alındığında ihtiyaç duyulan rakam 250 bin civarında. Türkiye genelinde 35 bin polis ve 5 bin rütbeli polis açığının olması nedeniyle değişik arayışlar içerisinde olan Emniyet Genel Müdürlüğü sadece rütbeli polis açığını kapatabilmek için zaman zaman açtığı sınavlarla normal polislerden kazananları rütbeli statüsüne sokmakta. Ancak yeni uygulamayla mevcut açığın kapatılması bir yana açığın daha da derinleşeceği belirtiyor. Uzmanları dikkat çektiği konu ise askere alınacak 42 bin kişilik personelin güvenlik zafiyeti oluşturacağı görüşü oldu. Sadece İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren operasyon el şubelerden 10 bin polisin askere alınacağını belirten uzmanlar, İçişleri Bakanlığının harekete geçmesini istedi.

Konunun uzmanlarının ortaya koyduğu görüşlerde, zaten personel açığı bulunan teşkilatın bu uygulamayla büyük zorluk yaşayacağı belirtildi. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle teşkilatın 100 bine yakın personel açığı oluşacağı ve bunun da büyük ölçüde güvenlik zafiyeti oluşturacağı belirtildi. Ağustos ayı celbinde 2 bini rütbeli 42 bin polisin askere alınmasının emniyet teşkilatını felç edeceği görüşü dile getirildi.