Öncü Haber’e konuşan Düzce İl Kültür Turizm Müdürü Özcan Budak, Düzce turizmine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Düzce’nin geleceğinin tarım, turizm ve ticaret olduğunu vurgulayan Budak, göreve başladığı günden itibaren başlattığı projelerin artık sonuna doğru geldiğini ifade etti.

“Düzce’nin geleceği tarım, turizm, ticaret”
İl Kültür Turizm Müdürü Budak, ilk olarak geçtiğimiz Pazar günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından açılışı gerçekleştirilen "Konuralp Dünya Turizm Destinasyonu Oluyor" Projesi'nin Konuralp ve Düzce'ye katkısını anlattı. Budak, “Sayın bakanımız ve ilimiz protokolünün katılımıyla Konuralp Mahalle’mizde bir çalışma yapıldı. Ortaklaşa yürütülen Konuralp turizmde destinasyon olma özelliği gösteriyor veya markalaşma yolunda ilerlemesine için desteklenen bir proje. Bu projeye yönelik çalışmaları faaliyetleri birlikte gezdik, gördük. Gerek kültür yapısı gerekse turizm yapısı itibariyle Düzce’nin geleceği tarım, turizm, ticaret. Biz bu 3T’yi tarımda üreteceğiz, turizmde tüketeceğiz, ticarette de istihdam edeceğiz. Bunu da sevgi, saygı ve samimiyetle bütünleştireceğiz." dedi.

İlçelere yönelik turizm hedefleri
Kaynaşlı ve Topuk Tesisleri'nin spor turizmi için çok önemli olduğunu kaydeden Budak, konuşmasına şöyle devam etti: "Önümüzdeki sene bunu Bölgesel Batı Karadeniz Destinasyonu veya uluslararası destinasyon yapıp spor turizmi yapacağız. Bu bölgemiz nasıl değerlendirilir bunun çalışmalarının içerisindeyiz. Ayrıca Akçakoca’da da doğa ve denizi birleştirip pazarlamak ve turizme daha fazla açmak istiyoruz.

En büyük sıkıntı konaklama
Düzce’nin bir doğa harikası olduğunu vurgulayan Budak, en büyük eksiğin günübirlikçi ziyaretçilerin, Düzce’deki birçok doğa harikasının içinde konaklayabilecekleri yerlerin olmayışının olduğunu ifade ederek yatırımcılara çağrıda bulundu.

Yatırımcılara seslendi: “Destekler var; yarı yarıya hibe veriliyor”
Budak, Düzce’de konaklama sorununa merhem olacak "EKO Köyler" Projesi ile ilgili ise şu açıklamalarda bulundu: “Düzce’de yıllardır özlediğimiz ve gözlediğimiz bir proje var. Özellikle orman sahamızda EKO Köy’ler oluşturmak butik oteller oluşturmak. Doğada konaklama tesislerine ihtiyacımız var. Bizim yöremize gelen insanlar günübirlik geliyor ve gidiyor. Biz bunları burada konaklatmazsak ancak çöpünü temizleriz. Bize konaklama destinasyonu gerekiyor. Bunun da destekleri var yarı yarıya hibe veriyor. Yatırımcılar bizimle veya müdürlüğümüzle gelip görüşsünler. Buralara butik oteller yapalım.”

Kent Müzesi henüz hazılık aşamasında
Düzce’ye bir Kent Müzesi yapılması için çalışmaların başladığı müjdesini veren Budak, şöyle konuştu: “Bununla ilgili Akçakoca’da Valimiz Ali Fidan zamanında yaptığımız Orhan Gazi İlköğretim Okulu ve çevresinde etnografik bir müze yapılmasıyla ilgili bir çalışma hazırlığı var. Bununla birlikte de Düzce’de bir Kent Müzesi çalışması içerisindeyiz. Düzce Belediyesi’nin böyle bir çalışması var, ya Kültür Merkezi’nin çevresine ya da Düzce Belediyesi’nin uygun gördüğü bir yere alt yapı çalışmalarını hazırlıyoruz.” diye konuştu.

"Kardüz’de yağan karın bir özelliği var"
Düzce'de her kış döneminde 'Neden hala turizme kazandırılamadı?" sorusunun sorulduğu Kardüz Yaylası ile ilgili son durumu da şöyle anlattı: "Biz Kardüz’ü sadece kış turizmi olara planlamıyoruz. Doğa turizmi, sağlık turizmi ve kış turizmi olarak düşünüyoruz. Kardüz sadece profesyonel kayakçılar için değil kaymaya yeni başlayan çok ideal bir pist alanımız var. Özellikle gençlerimizi ve çocuklarımızı çektiğimiz zaman buraya ebeveynler de peşinden gelecektir. Kardüz’de yağan karın bir özelliği var, bununla ilgili raporlarımız da var. Buraya yağan kar toz kar niteliğindedir. Toz kar demek de sıkıştırılmış kar demektir. Kardüz’de kış sporlarına meraklı vatandaşlarımıza etkinlikler düzenleyeceğiz. Kardüz'de altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Elektriğimiz mevcut. Çalışmalarımızın hepsini de yerinde zamanında yapacağız projeleri tamam ve hepsi tasdikli planlı.”

“Eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz”
İl Kültür Turizm Müdürü Budak, ayrıca Düzce'nin turizmde yaptığı tanıtımların meyvelerini aldığını ifade etti. Budak; “Düzce’de konaklamasız günübirlik gelip gidenler çok fazla. Düzce’ye ayrıca tur operatörleri tarafından yoğun bir ilgi alaka var son zamanlarda. Doğada konaklama tesislerimizi yaparsak, bungalov evler, butik oteller yaparsak bu sayı artar. Düzce şu an hafta sonu ve günübirlikçiler için çok uygun. Biz eksikliklerimizi hissettik ve bu eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Ben tüm yatırımcıları doğaya sahip çıkmaya çağırıyorum.” diye konuştu.

"Kaynaşlı, Gölyaka, Abant üçgenine EKO Köy"
Budak açıklamaların son bölümünde Düzce'de turizm odaklı yeni bir proje hazırlığında olunduğunu aktardı ve "Bir işletmeciyle beraber kırsal kalkınmaya yönelik rehabilitasyon anlamında Kaynaşlı, Gölyaka, Abant bu yeşil üçgene bir EKO Köy çalışmamız var.”