Seçim süreci ilklere ve büyük tartışmalara sahne oldu. İktidar icraatlarını, muhalefet ise ideolojik tartışmalar yapmak yerine vaatlerini anlattı. Meydanların en çok tartışılan konuları, 1.150 odalı Cumhurbaşkanlığı Sarayı, kamudaki makam aracı saltanatı, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ile Diyanet İşleri Başkanı’nın Mercedes’i oldu.

* 3 genel seçim, 3 yerel seçim, 2 referandum ve 1 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle ayrılmayı başaran Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez bir seçimi “Cumhurbaşkanı” olarak takip etti. Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olan Ahmet Davutoğlu da, partisinin başında ilk kez bir seçim geçirdi.

* AK Parti açısından seçimin bir başka ilki de, üç dönem kuralının ilk kez işletilmesi. 24'üncü dönemde görev alan 70 isim aday listelerinde yer almamıştı.

* HDP de ilk kez bu seçimlerde parti çatısı altında seçimlere katıldı.

* 2011'de 52 milyon 806 bin olan seçmen sayısı bu seçimde 56 milyon 608 bine çıktı.

* 18 yaşını doldurmuş 1.1 milyonu aşkın genç de ilk defa bir genel seçimde oy kullanmış oldu. Bir kısmı 2014'teki yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanan gençlerin atacağı oylar sonuçta etkili olması bekleniyor.

* İlk kez Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanabilen gurbetçiler, ilk kez bir genel seçim için yaşadıkları yerlerde sandık başına gittiler. 2 milyon 866 bin 979 seçmenden 1 milyon 31 bin 917'si sandıkta oyunu kullanmıştı. Gümrüklerde oy kullanma işlemi bugün de devam ettiğinden bu rakamın daha üst noktaya çıkması bekleniyor. Gurbetten ilk kez Türkiye'de bir seçime bu kadar çok oy kullanılmış olacak.

* Gezi Olayları, 17-25 Aralık operasyonları, 6-8 Ekim olayları sonrası Türkiye ilk kez bir genel seçime gidiyor.