Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu yaptığı Uluslararası Kuruluşların Büyüme ve İşsizlik Konusundaki Son Verileri ve Türkiye’nin Durumu Araştırması’na göre, Türkiye dünyada krizden en fazla zarar gören ülkeler arasında yer aldı. TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yaptığı Uluslararası Kuruluşların Büyüme ve İşsizlik Konusundaki Son Verileri ve Türkiye’nin Durumu Araştırması’na göre, Türkiye yüzde 13 ile işsizlikte dünya beşincisi oldu. En yüksek işsizlik oranı yüzde 24.5 ile Güney Afrika’da görülürken, Tayland ise yüzde 1.2 ile işsizliğin en az olduğu ülke oldu. TİSK, Uluslararası Kuruluşların Büyüme ve İşsizlik Konusundaki Son Verileri ve Türkiye’nin Durumu Araştırması’nı açıkladı. The Economist’in 2010 Ocak sonunda yaptığı, 56 ülkeye ait 2009 yılı büyüme tahminlerine göre, 2009 yılını 14 ülke pozitif, çoğunluğu oluşturan 42 ülke ise negatif büyüme ile tamamladı. Türkiye, yüzde 6 oranındaki küçülme ile 56 ülke içerisinde 12’nci sırada yer alırken, 44 ülkeden daha fazla küçüldü.
Araştırmada, verilerin 2009 yılının tümü açısından yapılan tahminlerde Türkiye’nin küresel krizden en fazla zarar gören ülkeler içinde yer aldığını gösterdi. The Economist’in verileri esas alınarak 2009’un 3’üncü çeyreğinde büyümedeki yıllık değişim oranı gerçekleşmelerine bakıldığında, Türkiye’nin 51 ülke içinde yüzde 3.3 küçülme ile 24’üncü sırada geldiği görüldü. Letonya, yüzde 19 ile en fazla küçülen ülke iken, 51’inci olan Çin yüzde 8.9 büyüme başarısını gösterdi. 23 ülke Türkiye’den fazla küçülürken, 27 ülke Türkiye’den fazla büyüdüğü görüldü.
Araştırmada, “en kötünün geride kaldığı” bir zaman dilimi olan 2009’un 3’üncü çeyreğinde, Türkiye krizin orta şiddette zarar verdiği ülkeler içinde göründüğü kaydedildi. Türkiye’nin bu muhtemel performansı gelişmiş ülkelere göre yüksek, ancak gelişmekte olan ülkeler ortalamasına göre düşük, Doğu ve Güney Asya ülkelerine göre ise çok düşük olacağı tahmin ediliyor. Doğu ve Güney Asya ülkelerinin, gelişmiş ülkeler ve Türkiye karşısındaki rekabet güçleri artarken, gelecekte daha da artacak. Söz konusu ülkeler küresel krizden nispi olarak pek az etkilenmiş olup, küresel krizden güçlenerek çıkıyor.