Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısından sonra fındık ağaçlarına önemli ölçüde zarar veren bir hastalık olan Fındıkta Külleme Hastalığı ile mücadele konusunda arazide uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.

Çilimli Topçular Mahallesi’nde bulunan Emekli Jandarma Tuğgeneral Turhan İnegöl’e ait bahçede yapılan eğitime Vali Yardımcıları Turgut Serimer ve Hasan Ruhi Yaylacı, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ile Ziraat Odası Başkanları çok sayıda akademisyen ve çiftçiler katıldı.

Fındıkta, birlikte çalışılması gerekiyor”

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Düzce Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi koordinasyonunda düzenlenen eğitim öncesinde bir konuşma yapan Prof. Dr. Ahmet Uludağ, bu uygulamanın yapılmasına katkıda bulunan kesimlere teşekkür ederken, “Üreticilerin, teknik elemanların, öğretim üyelerinin, fındığa girdi sağlayan ve fındığın çıktısını değerlendiren firmaların, muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının çiftçi gününde bir arada olması sevindirici. Teknik uygulamalardaki gelişmelerin yanı sıra üreticiye ve ülkemize daha fazla gelir getiren bir ürün olması için fındıkta, birlikte çalışılması gerekiyor. Yeni kurulan üniversitemiz ve fakültemiz her zaman üretici başta olmak üzere bütün paydaşlarla birlikte olacak. Değer üretmeye devam edecek.” dedi.

Vali Yardımcıları Turgut Serimer ve Hasan Ruhi Yaylacı ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu da yapılan çalışmaların önemli olduğunu ve bu tür çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyleyerek katkı veren herkese teşekkür etti.

Mücadele yöntem ve teknikleri anlatıldı

Yapılan eğitimde Düzce Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencilerinden Şadiye Zambak arazide yapılan iş ve işlemleri ve mücadele tekniklerini anlattı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Burhan Şahin ise fındıkta entegre mücadelenin önemi, uygun olan tüm mücadele yöntem ve teknikleri hakkında üreticilere bilgiler verdi. Tarla Gününde fındığın en önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığına karşı yürütülen çalışmalar yerinde anlatılırken, hastalıkla mücadelede öncelikle kültürel tedbirler olan budama, dip sürgünü temizliği, yabancı ot mücadelesi ve bulaşık bitki artıklarının imhası işlemlerinin tekniğine uygun olarak yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

Kimyasal mücadelede ise; belirtiler görülmeden çotanak oluşum aşamasından itibaren hastalığın seyrine göre 4-5 defa ruhsatlı ilaçlarla tam bir kaplama şeklinde mücadele yapılması gerektiği aktarıldı. Üreticilerden gelen sorular üzerine Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç Dr. Halil Kütük ve Yrd. Doç.Dr. Gülay Kaçar tarafından Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ve mücadelesi ile faydalı organizmaların korunması ve desteklenmesi, ilaçların çevrede yarattığı olumsuzluklar konusunda da bilgiler verildi.

C. ÜSTÜNER