Türkiye Zekâ Testi Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin en yüksek IQ düzeyine sahip illeri açıkladı. Henüz sonlandırılmayan araştırmaya göre, şu anda Eskişehir, 114.12 puanla Türkiye’nin en yüksek IQ seviyesine sahip olma unvanını elinde bulunduruyor. Bir çok konuda Düzce'yi sollayan Bolu en zeki iller sıralamasında ilk on içine girerken Düzce 110.97 puanla bir çok ilin altında kaldı. Bolu'nun dışındaki diğer komşularımız Sakarya ve Zonguldak da zeka seviyesi bakımından Düzce'yi geçti.

Halen devam eden araştırmaya katılacakların, 33 adet soruyu 20 dakika içinde cevaplaması gerekiyor. Test sonunda katılımcı, bireysel IQ seviyesini direkt olarak öğrenebiliyor.

IQ Nedir?

İlk zekâ testlerinin dayandığı nokta, belirli işler veya test elemanları üzerindeki performansın yaş ile birlikte arttığı ve bu performansın belirli bir yaş grubunda yer alan daha zeki kişilerin daha az zeki kişilerden ayırt etmede kullanılabileceği varsayımıydı.

Öğrencilere bu şekilde bir zekâ yaşı verilmesi, onların aynı yaştaki diğer çocuklara göre nasıl olduklarını gösteriyordu, ancak böyle bir sayı aynı yaşta olmayan kişilerin zekâ derecelerini karşılaştırmakta problem yaratıyordu. Dolayısıyla, zekâ derecesini belirlemek üzere zeka yaşı yerine, zeka bölümü, yani IQ (Intelligence Ûuotient) olarak adlandırılan bir değer kullanılmaya başlandı.

IQ. zeka yaşının, doğum tarihine göre belirlenen gerçek yaşa bölümünün yüzle çarpılmasıyla elde edilmekte.

 

Haber: H. İŞCAN