Düzce Depremzedeler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Şenol Can; 17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümünde yaptığı yazılı basın açıklamasıyla depremi unutmadıklarını ve asla unutturmayacaklarını bildirdi. Can, İmar ve kentleşmede yapılan hatalara dikkat çekerek “Şehrimizin gerek imar plan sınırları gerekse mücavir alan sınırları deprem sonrası hızla büyümüştür. Ancak yeni alanlar yeni riskleri de beraberinde getirmekte olduğu halde bu alanlarla ilgili afet duyarlılığını öne çıkaran planlamalar yapılmamaktadır.” dedi.

Dernek başkanı Ayşegül Şenol Can, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun`un, uygulandığı süre içinde Düzce’de hasarlı binaların güvenli hale gelmesi adına hiçbir uygulama göremediklerini belirterek. “Bu yasa ile mevcut ve sağlıksız yapı stoğunu dönüştürülmesi  mümkün olmamıştır, kaldıki ilimiz genelinde de bu yasa kapsamında deprem risklerini minumuma indirmeyi hedefleyen bir uygulama yapılmamıştır. Şehrimizde 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden sonra hala daha  mevcudiyetini sürdüren her gün önünden geçtiğimiz ağır hasarlı binalar mümkün olan en kısa zamanda ortadan kaldırmalıdır. Şehrin muhtelif yerlerinde orta hasarlı onarılmamış ancak bu hali ile alınıp satılan depremi yaşamamış öğrenci ve dışarıdan gelenlere yada çaresiz kalanlara kiralanan binalarla ilgili  en kısa deprem risk analizleri yaptırmaları mecburi hale getirilip gereken önlemler alınmalıdır.Artık gelinen noktada depremden arta kalan tüm yapı stoğunun elden geçirilmesi dilek ve temennilerde kalmayıp gerçeğe dönüşmelidir. ”dedi.

2015-2016 eğitim öğretim yılında tüm okulların sağlıklı güvenli ve kalıcı binalarında hizmet vermesi gerektiğini vurgulayan Şenolcan, “Eğitimin olmazsa olmazı olan sağlıklı güvenli binalar Düzce deki çocuklarımızın da hakkıdır.”derken Kalıcı işyerleri olarak bilinen gerek kalıcı konutlarda gerekse Düzce merkezdeki yanlış planlama nedeniyle atıl kalan kamu yatırımlarının şehrin ihtiyaçlarına uygun şekilde halkın kullanımına uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Düzce Depremzedeler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Şenolcan, Basın açıklamasını ‘Deprem öldürmez, bina öldürür‘ gerçeğini unutmadan, doğanın bir gerçeği olan depremlerin önlenemeyeceğini, ancak alınacak önlemler, eğitim ve planlı yerleşim ile depremle ölmekten vazgeçip depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiği düşüncesi  ile merkezi ve yerel yöneticileri , biran önce gerekli  önlemleri almaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz.” şeklinde tamamladı.