Düzce Depremzedeler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Şenol Can, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kat imar iznininden yapı denetimine, kötü yapı stoğundan afetlere karşı alınması gereken tedbirlere kadar bir çok konudaki endişelerini dile getirdi.

"Ne değişti de kat sayısı ikiden dörde çıktı?"

"Depremin 17. yılında depremi de unutmadık kaybettiklerimizi de" ifadesiyle başladığı açıklamasını Dernek Başkanı Ayşegül Şenol Can, özetle şöyle sürdürdü: "Biliyorsunuz iki deprem sonrası imar planlara askıya alındı ve Düzce’nin zemini kapsamlı bir şekilde etüd edildi. Revüzyon imar planı ile yeni yapılacak binaların kat sayısı iki ile sınırlandı. Şimdi ise dört kat. Kat sayısı artışını yapan Düzce Belediye Meclisleri. Merak ettiğimiz ne değişti de kat sayısı ikiden dörde çıktı bunun bilimsel bir açıklaması var mı? İki deprem sonrası ortaya çıkan gerçek şu idi etkin bir yapı denetimi mekanizması kuramadığımız için binaların sandiviç şeklinde yıkılması ve can kayıpları ve ağır hasarlar meydana geldi. Yapı denetimi ile ilgili yapılan önemli değişiklik yapı denetim firmaları eliyle binanın her aşamasının etkin denetimi idi. Uzun zamandırda bu yöntemle binalar denetleniyor diye biliyoruz. Merak ettiğimiz yapı denetimi ile görevli olan şirketler kaç inşaatta hatalı imalat sebebiyle tutanak tutup ilgili belediyesine bildirdi? Bunu merak etmemizin bir sebebi de yapı denetim firmalarının ücretlerinin yine inşaat yapımcısı tarafından ödenmesi ve parasını aldığı yapımcıya karşı etkin bir denetim uygulanıp uygulanmadığı konusundaki endişelerimizdir."

"17 Ağustos'ta sağlam raporu verilen binalar 12 Kasım'da yerle bir oldu"

"İki deprem sonrası binalarda meydana gelen hasarların tesbiti gözlemle yapılan hasar tespit raporlarına bağlanmıştı." iddiasında bulunan Şenol Can, "Bu raporların işlevi aslen alınacak yardımların tesbiti için idi. Binanın güvenilir olup olmadığını tesbite yaramadığını 17 Ağustos'ta sağlam raporu verilen binaların 12 Kasım'da yerle bir olması ile öğrendik. Şu anda geldiğimiz noktada ise orta hasar az hasar ya da hasarsız denilen ancak güvenilir olmayan raporlar nedeniyle kötü yapı stoğu içinde yer alan depremden arta kalan binaların güvenli hale getirilmesi için neler yapılmakta? Malum deprem bölgesindeyiz olası bir deprem için merkezi ve yerel yönetim ne gibi çalışmalar yapmakta ve gerek önleyici gerekse hazırlıklı olmak adına halkı bilinçlendirmekte dahil ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Gerek belediyemiz gerekse valiliğimizin bu konuda vereceği cevapları merakla beklemekteyiz.

"Saat 18.57'de Anıtpark'ta hep beraber olalım"

12 Kasım 2016 Cumartesi günü Deprem saati olan 18.57'de 17. yılında Düzce Anıtpark'ta "Depremi unutma, unuttarma" demek için saygı duruşunda bulunmak ve kaybettiklerimizi anmak için hep beraber olmaya davet ediyoruz."