Siyaset arenasında en çok tartışılan sayılardan olan Türkiye İstatistik kurumu’nun açıkladığı enflasyon rakamının yolu mahkeme kapısına düştü. Ankaralı bir avukat birçok parasal işlemde esas alanın rakamın bilimsellikten uzak olduğu gerekçesiyle dava açtı.

 

Ankara Barosu Avukatlarından Sedat Vural’ın açtığı davada, emekli aylıklarında esas olarak alınan enflasyon oranının bilimsellik ve doğruluğunun araştırılması için uluslar arası tespit  talep etti.

 

Ankara 10 ‘uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne açılan davada,  Tüketici  Fiyat Endeksi için baz alınan ürün sepetinin bilimsel gerçeklere uymadığı belirtilerek, özellikle emekli aylıklarındaki artış oranını belirleyen Tüketici Fiyatları artış oranının başta Uluslar arası Çalışma Örgütü olmak üzere uluslar arası örgütlerin bu konudaki sözleşme ve kararları esas alınarak yeniden tespiti istendi.

 

Bilindiği gibi Bütçe yasası hükümlerine göre çalışanlar ve emeklilerin maaşları, her yıl ocak ve temmuz aylarında, 5420 sayılı yasa gereğince TÜİK tarafından belirlenen tüketici fiyat artış oranına göre arttırılıyor.