Farkındalığın arttırılması için her yıl çeşitli etkinliklere sahne olan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engelli vatandaşların karşılaştığı sorunlar da gündeme geliyor. Toplumdan kendilerine karşı daha duyarlı olmalarını bekleyen engelli vatandaşlar, ilin yönetiminde söz sahibi olan idarecilerden de hayatlarını kolaylaştırılmasını istiyor. Engelli bireyler için kaldırımlarda oluşturulan yürüme alanlarına park edilen araçlara sık rastlanan ve rampa çalışmalarında eksiklikler göze çarpan Düzce'de hala gereken bilincin oluşamadığı görülüyor. Günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemek için daha etkin çalışmalar yürütülmesi gereken engelli vatandaşların ayrıca istihdam noktasında da önündeki engellerin kaldırılması önem taşıyor.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edildi. 3 Aralık Günü, tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlara eşit ölçüde” sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyuruldu. O tarihten bu yana 3 Aralık “Dünya Engelliler Günü” olarak farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Engellilik bir yazgı değil!

Doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybeden vatandaşlar için kullanılan engellilik kavramı, artık toplumda bir yazgı olarak değerlendirilmiyor. Geliştirilecek sosyal politikalar ve her alanda korucu-önleyici uygulamaları içeren düzenlemelerle engellerin aşılabileceği genel kabul görüyor. Engelli bireylerin sosyal hayatlarını rahatça idame ettirebilmeleri için toplumun engellilik konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılığının arttırılabilmesi büyük önem taşıyor.

Farkındalık için projeler uygulanıyor

Engelli bireyler ve ailelerinin bilgilendirilmesine yönelik uygulamaya konan projeler ile farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordesinde uygulanan Engelliler Destek Programı (EDES) ile Düzce'de hayata geçirilen projeler ile yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi, toplumun engellilik ve engelliler konusunda bilinçlerinin arttırılması ve engellilerin psikososyal ve tıbbi rehabilitasyonunun sağlanması amaçlanıyor.

Haber;C.ÜSTÜNER