Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bundan 19 yıl önce Birleşmiş Milletler, insan haklarının daha adil ve eşit olarak yaşanması ve engelliler adına pozitif ayrımcılık yapılmasını sağlamak için 3 Aralık'ı "Engelliler Günü" ilan etti. Türkiye'de nüfusun yüzde 12.29'u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45. Dünyada engellilerin yaşam koşullarını iyileştirme çalışmaları ülkelerin konuya bakış açısı ve refahlığı ile paralel bir şekilde geliştirilmeye çalışılıyor.

Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamaların uzağında olan ülkemizde hala engelliler, engelli olduklarını ispatlamak ve haklarından yararlanabilme için bir çok aşamadan geçmek zorunda. Engelli bireyin, engelini ispat etmek için bir rapor çıkartması, ardından elindeki sağlık kurulu raporu ile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurarak kendisine verilen haklardan yararlanmak için dilekçe vermesi gerekiyor. Belediyelerin aldığı karara bağlı olarak ücretsiz ya da indirimli ulaşım , Sinema, tiyatro, müze gibi yerlere indirimli veya ücretsiz girme ,Kamuda ve özel sektörde yer alan engelli kadrolarında açılan sınavlara girerek başarılı olması dahilinde istihdam edilme şansı olan engelliler için, imar kanununda kamu alanlarının engellilerin bağımsız şekilde hareket edebilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılması şartı da var.Çok daha önemli bir düzenleme 2005 yılında çıkan 5378 sayılı Özürlüler Yasası ile geldi. Bu yasa, “ Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir. Belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır.” diyor.

Yasaya bakıldığında akıllar şu soru geliyor. Her türlü kamu alanı ve binası, tolu taşıma araçları yasanın öngördüğü şekilde engellilere uygun hale getirildi mi?

Haber; H. İŞCAN