Hurdacılardan teknik direktörlere kadar geniş bir yelpazeyi ilgilendiren yasada 14 önergeyle değişiklik yapıldı. Amme alacaklarının Tahsil usulü hakkındaki yasa birçok değişikliği beraberinde getiriyor.

 

Araç alım- satım ve devir işlemleri bundan böyle noterden değil trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılacak. Bu yerlerden yapılmayan her çeşit satış ve devir geçersiz sayılacak. Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri trafik şube veya bürolarındaki ilgili memurlarca siciline işlenmek suretiyle yapılacak.

 

 Silah taşıma ve bulundurma, yapı kullanma izni, bina inşaat harcı, eski eser ve define arama izni, avcılık belgesi, maden arama izni, özel yat kayıtları gibi işlemlerde vergi borcunun olmadığının ispatı gerecek. Tapu işlemlerinde de vergi borcu bulunmaması şartı aranacak.

 

 Vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış tahdidi, 15 bin YTL yerine 100 bin YTL ve üzerinde olan teminat aylına alınmamış amme alacağı için uygulanacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunan mükellefler, borçlarını taksitlendirmeleri durumunda, taşıtlarına ait fenni muayenesini yaptırabilecekler.

 

 Yurt dışında ölen kişilerin cenazesinin Türkiye’ye giriş sırasında düzenlenen evraktan, damga vergisi alınmayacak. Malul ve engelliler, istisnadan yaralanarak satın aldıkları araçları 5 yıl kullandıktan sonra elden çıkarırken ÖTV uygulanmayacak.