Engelli vatandaşların önündeki engellerin kaldırılması, kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yaşama sevincinin arttırılmasına dönük çalışmaların ne boyutta olduğu bugün, bir kez daha üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl olduğu gibi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engellilerin iş hayatı ve sosyal hayatta yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine yönelik yürütülen uygulamalar kadar karşılaştığı sorunlar da masaya yatırılıyor. Kaldırımlar, yollar, parklar, araçlar ve binaların ihtiyaçlarına göre dizayn edilmemesi engelli bireylerin günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturan bu yönde sıkıntıların giderilmesi için Düzce'de ilgili kamu kurumları tarafından son yıllarda daha etkin çalışmalar yürütülse de henüz istenilen seviyeye gelinemediği bizzat muhatapları tarafından dile getiriliyor.

Empati kurulması için iyi bir fırsat...
Her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, bugün engelli vatandaşların sorunlarına daha fazla kafa yorulması ve çözüm aranması gerekiyor. Yapılanlar kadar yapılamayanların da konuşulmasının önem taşıdığı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, düşünülmesi ve empati kurulması için iyi bir fırsat...  Engelli vatandaşların sıkıntılarla boğuşmadan toplumsal hayat içerisinde 'Ben de varım' diyebilmesini sağlamak hepimizin görevi...

Yerel yönetimler için zorunlu olacak
Öte yandan Dünya Engelliler Günü'nde engellilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar bir kez daha irdelenirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan ve tüm şehirlerde uygulanacak yeni planlama 'Engelsiz Düzce'ye kavuşmanın çok da uzak olmadığı yönündeki umutları yeşertiyor. Yollar, parklar, kaldırımlar ve binaları kapsayan belediyelerin uymak zorunda olduğu planlamaya göre artık şehirler engelliler için duyarlı olacak. Bu planlamayla, görme engelli vatandaşlar için yollarda, asansörlerde sinyalizasyon ve yönlendirme mekanizmaları olacak. Kaldırımlarda geçişe engel olan gereksiz tabelalar kaldırılacak. Kent ulaşımında rampa sistemleri arttırılacak. Yeni yapılarda bina girişleri ve koridorlar engelli vatandaşın rahat geçişine imkân verecek genişlikte planlanacak. İşitme engelli vatandaşlar için toplu taşıma araçlarında ya da belli başlı kamu binalarında işaret diliyle yönlendirme yapan sistemler oluşturulacak. Binalardaki döşeme kaplamalarında kaymayı önleyen, tekerlekli sandalye ve koltuk değneği hareketlerini güçleştirmeyen malzemeler kullanılacak.