İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, TMO’nun 1 Mart itibariyle stoklarındaki fındığı satışa çıkaracağını açıklamasıyla ilgili yazılı bir açıklamada bulundu. TMO’nın satış kararıyla birlikte, fiyatların düştüğünü belirten Er, şunları kaydetti: “Milli bir ürün olan ve dolayısı ile üzerinde milli bir politika geliştirilmesi gerektiğini sıklıkla vurguladığımız fındık ile alakalı son dönemde yaşanmakta olan gelişmeler hem devletimizi hem de fındık üreticilerimizi ekonomik manada kazanç elde etmekten geri koymakta olup, izlenen fındık satış politikasının acilen revize edilmesi gerekmektedir.”  

“Bu satış yöntemi doğru değil”

TMO’nun açıklamasından sonra fındık fiyatlarının 50 kuruş düştüğünü belirten Er, şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği üzere Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin 1 Mart 2020 tarihinden itibaren stoklarındaki fındıkları satacağını açıklamasının ardından serbest piyasada fındık fiyatları ortalama bazda 50 kuruş gerilemiştir. Biz İYİ Parti Düzce Teşkilatı olarak bu satış yönteminin doğru olmadığını belirtiyor, yetkililerin konu ile alakalı ivedi adımlar atmasını talep ediyoruz. TMO’nun stoklarında bulunan fındığı satması elbette kendi tercihidir ancak TMO fındığı üreticiden aldığı haliyle piyasaya sürmemeli, arz-talep dengesi gözetildiğinde fındık talebinin giderek arttığı gerçeğinden hareketle alım açıklamasını sabit tarihlere bağlamaması ve arzı bekletmesinin fındık fiyatlarını arttıracağı bir gerçektir. Güncel fiyat dengesi fındık üreticisi lehine değişmiştir.”

“Fiyatlar bundan olumsuz etkilenecek”

Piyasalarda fındık miktarının azalmasının gerek elinde fındık olan üreticinin gerekse TMO kanalı ile devletin ihraç malı olan fındığını daha yüksek fiyata satıp daha fazla kar etmesinin yolunu açtığını belirten İl Başkanı Er, şöyle devam etti: “Yeni hasat sezonunun başlamasına da 6-7 ay gibi bir süre var olduğu noktasından hareketle TMO'nun bu süre içerisinde elindeki fındığı piyasaya sürmesi demek fiyatların bundan olumsuz etkilenmesi anlamına gelecektir, kurum bu politikasından vazgeçmeli fındık üreticisinin daha fazla kazanmasına engel oluşturmamalıdır.. Nitekim TMO’nun fındık satacağı açıklanmasının ardından serbest piyasada 21 lira olan fındık fiyatları 20.50 liraya gerilemiştir ki talebin yüksekliği fiyatları tekrar yukarıya taşıma olasılığını da gözler önüne sermektedir.”

“Konu teşkilatımızca TBMM gündemine taşınacak”

İYİ Parti olarak konuyu meclis gündemine taşımaya hazırlandıklarını kaydeden İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Yetkililerden talebimiz TMO’nun alım açıklaması yaparak fındık üreticisinin ve devletin kazancını arttırmasının önüne geçmemesi, piyasanın kendi serbest ticaret koşullarında çalışmasına müsaade etmesidir. Unutulmamalıdır ki yüksek fındık fiyatı hem elinde yüklü stok olan devletin hem de bu isin zahmetini çeken üreticinin kazancını arttıracaktır. Buna mani olunmaması gerekmektedir. Konu teşkilatımızca TBMM gündemine de taşınacak, üreticinin mağdur olmasının önüne geçilmesine çalışılacaktır.”