Üreticilerin dört gözle beklediği açıklama bir türlü gelmeyince, hükümete yönelik eleştirilerin dozu giderek artmaya başladı. Eleştirilerden bunalan Karadeniz Bölgesi milletvekilleri arasında Düzce Milletvekili Celal Erbay da var.

Fındık üreticisinin bir bölümünün fındığını piyasaya çıkardığı, şu anda 2008 mahsulü 30 bin ton civarında bir fındığın piyasaya sürüldüğü, bunun da alivre yoluyla fındık toplayan bazı firmaların ekmeğine yağ sürdüğü eleştirileri konuşuluyor. Fiskobirlik'in yağlık olarak kullanmak amacıyla TMO'dan aldığı fındığı da piyasaya sürdüğü iddiaları üreticiler arasında yayılırken, Karadeniz bölgesi fındıkla ilgili komplo teorileriyle kaynıyor.

Fiyatın geç açıklanmasına yönelik eleştirilerin başında, rekolte fazlası olmayan bir yıl olsa fiyat açıklanmamasının doğal karşılanabileceği, ancak müdahale sisteminin her ürün için rekolte fazlası olduğu yıllar için gerekli olduğu dile getiriliyor.

Hükümete yönelik eleştirilerden bunalan Karadeniz bölgesi milletvekilleri arasında bulunan Ak parti Milletvekili Celal Erbay, fiyatın ne zaman açıklanacağı ile ilgili olarak üreticilerin sürekli bir baskısına maruz kaldıklarını, sorunu çözebilmek için Başbakanlık başta olmak üzere bir çok kişi ve kurum ile görüşmeler yaptığını söyledi.

Erbay, son olarak Tarım Bakanı Mehdi Eker ile bir görüşme yaptığını, Eker'e ramazan ayının yaklaştığını, öğrenci velilerinin okul hazırlıklarına başladığını, üreticinin sıkıntısına bizatihi tanık olduğunu, bu durumun kendilerini siyasi olarak zor durumda olduğunu anlattığını söyledi. Eker'in kendisine bir iki gün içinde fındık fiyatının açıklanacağını söylediğini belirten Erbay, fiyatın geçen seneden az olmayacağına inandığını da tekrarladı.