Dokuz Değirmen Köyü'nde barajın yapılacağı alanda bulunan köylerin muhtarları ile bir araya gelen Erbay barajın yapım süreci ve kamulaştırma çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Ak Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay Melen Barajı yapımı ile ilgili çeşitli bilgiler vermek üzere muhtarlar ile bir araya geldi.

Yapılacak olan Melen Barajından etkilenecek olan Cumayeri ilçesine bağlı Dokuzdeğirmen, Hamasçık, Iğdır, Harmankaya, Esentepe, Büyük Melen, Yeşiltepe, Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım, Dilaver, Davutağa köy muhtarlarını bilgilendirdi. Erbay muhtarlara baraj çalışmalarının Kasım ayında başlanacağını söyleyerek, kamulaştırma bedellerinin de bu tarihten itibaren ödenmeye başlanacağını belirtti. Erbay muhtarlara, yapılacak olan barajın detaylarını anlatarak muhtarların sorularını yanıtladı.

Kamulaştırma çalışmaları ve baraj yapımı hakkında konuşan Erbay; "İstanbul içme suyu temini projesi kapsamı içerisinde yer alan ve Büyük Melem çayı ile lahnaköy deresinin besleyeceği melen barajının aks yeri çayüstü tepesi ile dikenli burun arasındadır. Rezervuar alanı Sakarya ve Düzce illerinin sınırları içerisinde kalmaktadır.Rezervuar sahasında maksimum su kotu 110 m olup, 110 m kota göre rezervuar alanı 17150 da dır. bu sahanın yüzde 17.17 sinin tarım arazisi yüzde 63,40 nın fındıklık arazisidir. 110 m maksimum su kotundan itibaren 300 metrelik şerit içerisindeki mutlak koruma alanınından ise yüzde 1,5 oranında tarım arazisinin yüzde 71, 05 oranında fındıklığın kaldığı tespit edilmiştir. Mutlak koruma alanı içeriside yaklaşık 18615 da arazi bulunmaktadır. Rezervuar ve mulak koruma alanındaki toplam arazi miktarı ise 35765'dir. Baraj göl alanında 1098 adet, mutlak koruma alanında ise 347 adet kamulaştırılacak konut ve yardımcı bina bulunuyor. Rezervuar sahasında Sakarya ili, Kocaali ilçesine bağlı Ortaköy (lahna) bucağı, Beyler, karalar , Köyyeri tamamen, Koğukpelit, Karapelet, Açmabaşı köyleri kısmen kalmaktadır. Düzce İli Cumayeri ilçesine bağlı Dokuzdeğirmen, Hamasçık, Iğdır, Harmankaya, Esentepe, Büyük Melen, Yeşiltepe, Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım, Dilaver, Davutağa köylerindeki arazalirde kısmen rezervuar alanında kalmaktadır. Kamulaştırma etüdleri 2005 yılında yapılmıştır. 2011 yılı revize rakamlarına göre rezervuar kumalaştırma maliyeti 250 milyon TL tutarındadır. 2011 yılında aks yeri, batardolar, şantiye yeri gibi baraj inşaatı için önceliği olan araziler kamulaştırılacaktır. Baraj inşaatına paralel olarak kamulaştırma çalışmaları devam edecek ve baraj ile birlikte aynı süre içinde tamamlanacak" dedi.

26006

Haber; R. BAL