10 Ağustos’ta yapılan seçimle halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin ederek mazbatasını aldı ve resmen 12. cumhurbaşkanı olarak görevine başladı.


Erdoğan TBMM’ye cumhurbaşkanlığı forsu kapatılan bir araçla gelirken yemin töreninin ardından aracın kapalı olan forsu açıldı. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tarafından karşılanan Erdoğan, meclis tören kıtasını selamladıktan sonra meclise girdi.


TBMM Başkanı Cemil Çiçek oturumu açıp yoklamayı aldıktan sonra Erdoğan’ı davet etti. Tüm vekillerin ayakta karşıladığı Erdoğan, Cemil Çiçek’in elinden mazbatasını aldı ve kürsüye gelip yemin etti.
Erdoğan’ın ettiği yemin metni ise şöyle:


"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim."


Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstiklal Marşı'nı seslendirdi. Ankara'da ve Ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi.
Yemin töreninin ardından resmen 12. cumhurbaşkanı olarak görevine başlayan Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın AK Parti’nin yeni Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu Çankaya’da ağırlaması ve yeni hükümeti kurma görevini Davutoğlu’na vermesi bekleniyor.

 

Haber: C. Üstüner