Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in önderliğinde tüm ilçe belediye başkanlarının katılımıyla Kalıcı Konutlar Erguvan Tesisleri’nde basını kapalı olarak Hecinler halkıyla yapılan toplantı, çöp sorununun yeni bir boyuta taşıdı. Başkan Keleş’in köylüden tesisin 6 ay daha faaliyete devam etmesi için teklifte bulunduğunun öğrenildiği toplantıda yaşananları köy halkı adına Fatih Tok anlattı.

Belediyenin açıklamasına anlam veremedik
Öncelikle köylüler olarak belediye ile karşı karşıya geldikleri noktalara değinen Tok, belediyenin mahkeme kararını uymadan tesiste faaliyete devam etmesine tepkili olduklarını ifade etti. Tok, AK Parti tarafından çöpün gündemden çıkarılacağı yönündeki açıklamaya karşı belediyenin tesisi kiralayacağı açıklamasına bölge halkı olarak anlam veremediklerini kaydetti.

Bakan kürsüdeyken tesis planlaması yapıyorlardı
Tok, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün terminal açılışında çöpü Düzce gündeminden çıkardıkları yönünde yaptığı açıklamalar sırasında tesiste yaşananları ise şöyle anlattı: “Ankara plakalı lüks bir araçla köyümüze gelen Düzce Belediyesi yetkilileri ve özel şirket görevlileri, çöp depolama tesisini inceleyerek oraya kurmayı planladıkları fabrikayı nasıl yapacaklarını tartışıyorlardı. Bakan çöp hakkında kürsüde konuşmasından inmeden belediye arka tarafta planlarını uygulamaya geçirmenin hesaplarını yapıyordu.”

Başkan bizden 6 süre istedi
Kalıcı Konutlar’da bulunan Erguvan Sosyal Tesisleri’nde köy halkı ile Belediye Başkanı Mehmet Keleş arasında basına kapalı olarak yapılan sır toplantının içeriğini paylaşan Tok, şunları kaydetti: “Toplantı saat 1’deydi. Belediye Başkanı Mehmet Keleş biraz geç geldi. Bütün ilçe belediye başkanları oradaydı. Başkan Keleş gelene kadar, Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, yapılacak tesisin nasıl olacağını bizlere anlatmaya çalışıyordu. Başkan Yemenici bizlere, ‘Siz değil 3-4 köy 400 köyde olsanız biz bu çöp tesisini yaparız’ dedi. Ortam bir anda gerildi. Başkan Keleş, çöpü tesise dökmeye devam etmek için bizden 6 ay süre istedi. O süre zarfında belediyenin eski asfalt şantiyesine çöp tesisi yapacaklarını ve ihalesinin yapıldığını söyledi. Toplantının başı ve sonunda farklı şeyler bize söylendi. Köylüye durum sonradan aktarıldı. Köylü söylenenlere güvenemiyor. Köylü 6 aylık teklife sıcak bakmıyor.”
Tok, köy halkı olarak AK Parti’nin Bakan Özlü’nün bu işi aydınlığa kavuşturmak için sahiplendiği görürken belediyenin çabalarını anlamlandıramadıklarını ifade ederek tamamladı.

6 ay dediği 6 yılda olur mu?
Köylünün tesis önünde eyleme başladığı ilk günlerden itibaren süreci yakından takip eden CHP İl Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan da belediye başkanlarının toplantıda sunduğu önerileri eleştirdi.

“İki tane yanlıştan bir tane doğru olmaz.’ diyerek Başkan Keleş’in köy halkına yaptığı teklifi değerlendirmeye başlayan CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, belediyenin teklifine şiddetle karşı çıktığını vurgulayarak köylüye seslendi: “Ortada bir mahkeme kararı var. Mahkeme demiş ki,‘Burası bu tesisi yapmaya uygun değildir’ ve kapatmış. Belediyenin yapmak istediği şu, ‘Arkadaş siz izin verin biz İstanbul'u 6 ay daha zehirleyelim’. Şiddetle karşı çıkıyorum. Bu anlayışı kınıyorum. Köylü buna “hayır” demeli. Bu boynumuzun borcudur bu. Köylerde bir toplantı yapıp buradaki arkadaşları aydınlatmamız gerekir. En önemlisi Düzce Belediye Başkanına güvenmiyorum.6 ay dediklerinde 6 yılda çıkar mı?Bunun garantisi yok.Mahkeme kararına saygı gösterip onu yapmamalıdır.”

Kendi partisini tanımıyor
Belediyenin aynı konu hakkında AK Parti’nin açıklamalarına karşı farklı uygulamalarını sert bir dille eleştiren Tozan sözlerini şöyle tamamladı: “Sayın başkanın hukuk kural tanımaz, yönetmelik tanımaz tavrı, kendi partisini tanımadığı anlamına gelmektedir. Ortada çok inatçı bir anlayış var. Böyle anlayışla bu ülke memleket yönetilmez.”