Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal ile Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu ve her Perşembe Öncü TV ekranlarında izleyicisi ile buluşan Kripto’da yine konuşulmayanlar konuşuldu. Kripto’nun bu haftaki konuğu Düzce Belediyesi Eski Başkanı ve şuan İl Genel Meclis Üyesi olan Dursun Ay oldu.  Kendi döneminde belediyeye alınan işçiler, Mehmet Keleş’in projelerini iptal etmesi ve belediyenin borcunun artması konusunda çarpıcı açıklamalar yapan Dursun Ay, belediyenin borcunun fazla gözükmesi önceki dönemlerdeki çalışmaların faizlerinin son döneme yansımasından dolayı olduğunu belirtti.
 
 
“Böyle bir borç yok”
Görev süresinde belediyenin borcunun neden 477 Milyon TL olduğu sorusuna Dursun Ay şunları söyledi: “Belediye kimsenin özel mülkü değil. Belediyenin gelir ve giderleri var. Ben görev aldığım zaman imar barışı çıktı. İmarla problemi olanlar çevre şehircilik müdürlüğüne gidilip işlemlerini hallettiler. Bizim kestiğimiz cezalar iptal oldu. Gelir düşüşü oldu. Akabinde de hiçbir şeye zam yapmadık. Suda ve katı atıkta indirim yaptık. Böyle bir borç yok. Borcun fazla gözükmesi önceki dönemlerdeki çalışmaların faizlerinin son döneme yansımasından dolayı oluşmuştur. Vatandaşa sadece tebligat gönderiyoruz. Önümüz seçim suyu kesmek mümkün değil. Gelirlerim düşmüş giderlerim artmış bir durumdaydı.”
 



“Birde Audi gündemi oldu”
Mehmet Keleş’in görevden alınması ile ilgili açıklamalar yapan Ay şunları belirtti: “Parti işi tek başına yapılacak bir iş değil. Milletvekilleri ayağı var, il yönetimi var, ilçe yönetimi var. Bir uyum içerisinde çalışması lazım. Zannediyorum burada sıkıntılar var. Birde Audi gündemi oldu. Tabi bu aratan birçok başkanda var. Her belediye başkanı bu il için eserler bırakmışlardır.”
 

“Borcu bir dolar veya TL olarak kıyasladığınızda çok büyük fark var”
290 bin TL olan borç bir buçuk yıl içerisinde nasıl 470 bin TL oldu sorusuna Dursun Ay şöyle cevap verdi: “Biz alacaklarımızı tahsil edemedik. Tüm faizler en sona atıldığı için böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Mehmet Keleş ve öncesinden gelen borçlarda var burada. Borç yükselerek devam ediyor. Borcu bir dolar veya TL olarak kıyasladığınızda çok büyük fark var. Tüm dönemlere ait faizler sona atıldığı için bunlar da bize yansıyor. Tüm dönemlerin faizi sadece bizim dönemimize ait bir faiz değil.”
 
 
“Benim dönemimde giren 2-3 kişi akrabam anca vardır”
Kendi döneminde belediyeye çok sayıda akrabası aldığı konusunda açıklamalar yapan Ay şunları ifade etti: “Biz tüm taşeronlardaki işçilere belediyenin şirketlerine taşıdık. Toplarken de kimsenin siyasi görüşüne veya elemelerine bakmadık. Bu arkadaşlar teker teker incelenerek alımlarını gerçekleşti. 8-10 kişi eksik vardı. 25 engelli çalıştırmamız gerekiyordu. Bunlarda ayarladık. Sistemden sınavı kazanan geldi bize güvenlik soruşturması yaptık. Göreve başlattık. Zabıta da çalışıyor veya itfaiye çalışıyor. 15 er kişi de zabıta ve itfaiyeye aldık. 25 engelli aldık. Benim dönemimde giren 2-3 kişi akrabam anca vardır. Ama alpta müdür yapmadım.”
 
 
 
 
 
 
“Hem elektrik hem de teknik sıkıntıları çözmek için bu eleman lazım olduğu için aldık”
Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın Belediyede yüksek gerilim hakkı konusunda imza yetkisine sahip akrabanız var mı sorusuna şöyle cevap verdi: “Belediyenin içerisinde 60 kadar sözleşmeli var benim bir tane yeğenim var mekatronik mezunu. Hem elektrik hem de teknik sıkıntıları çözmek için bu eleman lazım olduğu için aldık. Aldığımız sayıları zaten öncede söyledim. Bu benim aldığım bir şey değil. Taşeronların kadroya alınarak alınan kişiler burada bizim bir etkimiz yoktu. Benim dönemimde 60 civarı alım anca yapılmıştır. Çıkanlarda var bu arda. Katı atık birliğinde de iki kişi bıraktık. Taşerona alım almak kolaydı. Kanun çıkınca bu arkadaşlara kanunen kadro zorunluluğu olunca mecburen biz almak zorunda kaldık. Hakketmiş kişilerdi.”
 
“Konu böyle olunca adliyeye taşındı”
Kaybolan 400 ton hurdanın sorulması üzerine Ay şunları belirtti: “Konu şu şekilde Mehmet beyin zamanında ihale yapılıyor. Daha yüksek fiyata satılabilmesi için. Makine kimyada belediyelerin hurdalarını biz alıyoruz ihale söz konusu olamaz diyerek hurdaları alıyor. Tabi bizde bu ihaleyi iptal ettik. Konu böyle olunca adliyeye taşındı. Mahkeme takipsizlik verdi. Makina kimyaya verilmiş olan hurdalar. Belediyenin birçok kuruluşu var bu işleri takip etmesi gereken tek bir başkan her şeyi takip edemez. Konunun yeteri kadar araştırılmadan konuşulması pek hoş olmadı. Savcılık olaya el oydu inceledi konuda herhangi bir usulsüzlük olmadığını dile getirdi.”
 


 
“Düzce’deki tüm tuvaletlerin ücretsiz olması konusunda bir çalışma başlattım”
Kendi döneminde Düzce’de çoğu tuvaletleri ücretsiz hale getirdiğini belirten Ay şunları söyledi: “Ben Düzce’de bir hareket başlatmıştım Düzce’deki tüm tuvaletlerin ücretsiz olması konusunda bir çalışma başlattım ve bütün camilerimizin hatta belediyenin orada bodrumda bir tuvaleti var tüm tuvaletlerin ücretsiz olması konusunda bir eylem başlattık. Sadece İnönü Parkı’nda bir de otogarda iki tane tuvalet kalmıştı ücretli olan buradaki müstecirle ben görüştüğümde bana şunu söyledi ben bu tuvaletten para kazanmazsam burayı çeviremem dedi. O zaman dedi ben burada bir köşeyi bir başkasına vermeliyim dedi. Bunu böyle yaparsak hiç ücret almayalım başkanım dedi bunun üzerine ben kiraya verebilirsiniz dedim. Ama böyle bir şey gerçekleşmedi iptal ettik zaten.”

“Aylık 15 bin lira gibi bir masrafı vardı”
Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın tuvaletlerin senelik 600 bin lira gibi bir maliyete yol açtığı için tasarruf tedbirlerine takıldığını belirtmesi üzerine Ay şunları söyledi:  Bir işi yaparken yan tesirlerini de görüyorsun tuvaletleri biz ücretsiz yapınca peçetesini her şeyini koyalım dedik fakat bu konuda bana çok şikayet geldi vatandaş küçük bir peçete yerine büyük bir yaprak alıyor hatta kimisi ruloyu alıp götürüyormuş bunun üzerine temizlik işleri müdürümüz bana dedi ki sayın başkanım çok israf olmaya başladı dedi bunun üzerine peçeteyi komple kaldırdık oralara sıcak hava üfleyen fanlar koyduk dolayısıyla bir problem çıkınca müdahale ettik burada 600 bin diye bir şey yok yani bana aylık 15 bin lira gibi bir masraftan bahsettiler.
 



“Ankara’ya gittik istişare yaptık”
Belediye başkanlığı döneminde karaları AK Partili yetkililer ile aldığını belirten Dursun Ay şunlar kaydetti: “Buradan biz Ankara’ya gittik istişare yaptık yani yapılan şuanda başlanmış olan projeler var bir de hiç başlanmamış projeler var biz şimdi yarım projeleri bitirelim akabinde diğer projeler daha sonra yapılır diye onları öteledik. Toplantıda bakanımız Faruk Özlü, milletvekilimiz Fevai Arslan, Ayşe Keşir, İl Başkanı hepimiz vardık yani sonuçta o projeleri yaptığımız zaman biraz daha belediyenin borcu yükselmiş olacaktı. Biz buna beraber istişare yaparak karar verdik yani şunu kararlaştırdık ana tema olarak mevcut başlanmış projeleri bitirelim dedik çünkü bir projeyi yarım bırakmak olmaz.”
 
 
“Ramazan boyunca sürekli program yaptık”
Kendi döneminde yapılan ramazan eğlenceleri hakkında konuşan Dursun Ay şunları açıkladı: “Biz ramazanda ben özellikle şöyle bir uygulama yaptım bizden önce vatandaşa ramazan kolisi veriliyordu dolayısıyla biz ramazan eğlencesinden ziyade vatandaşa kişi başı 100 liralık kart verelim dedik bu kart 1 milyon civarında tuttu bunu da hiç ayrım yapmadan yaklaşık 75 muhtarlarımıza kart verdik ve muhtarlarımız da kendi mahallelerinde durumu olmayanlara dağıttı. Biz burada bunu uyguladığımız için asıl parayı tutan bu bunun yanı sıra Anıtpark meydanında, belediye meydanında, kalıcı konutlarda ramazan boyunca sürekli program yaptık. “