Camikebir Mahallesi dönüşümünden sonra Düzce’nin 2. Kentsel Dönüşüm Projesi’nin uygulanacağı eski sanayi çarşısında uzun süren bekleyiş hala devam ederken, geçtiğimiz günlerde Öncü mikrofonlarına konuşan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, projeye ilişkin önemli bilgiler verdi.

Başkan Özlü Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu

D-100 karayolu kenarında bulunan Küçük Sanayi Sitesi’nin arka kısmına yapılacak yeni sanayi bölgesi için çalışmaların hızlanacağını aktaran Başkan Özlü, bununla ilgili sürecin TOKİ ile koordineli şekilde devam ettiğini belirtti. Başkan Özlü röportaj sırasında bilinmeyen bir ayrıntıyı da paylaştı. Eski sanayi çarşısında mülk sahibi olan ya da kepenk açan esnaflarla ilerleyen günlerde bir toplantı yapacaklarını aktaran Özlü, bu toplantıda sanayi esnafına ‘Boşalttığınız alana ne yapılmasını istersiniz?’ sorusunu yönelteceklerini söyledi. Yeşil alan, alışveriş merkezi, konut ve daha birçok alternatifin gündemde olduğu eski sanayi çarşısı alanında hayata geçirilecek dönüşümle ilgili görüşleri alınacak esnaflara ilk mikrofonu Öncü Haber uzattı ve düşüncelerini aldı. İlk olarak beklentileri ve endişeler dile getirildi.

Esnafta tedirginlik hakim

Küçük sanayi sitesinin arkasındaki bölümde yapılacak modern sanayi alanına ilişkin dükkanların 100, 200, 300 metrekare şeklinde inşa edileceği açıklanırken, yeni yerle ilgili tedirginliklerini dile getiren esnaflar, müşteri sayısının azalmasından çekindiklerini dile getirdi. 30 yıldır eski sanayi çarşısının taşınmasının gündemde olduğunu hatırlatan esnaflar, şehrin göbeğinde kalması nedeniyle buranın kaldırılmasını kendilerinin de istediğini ancak adaletli bir süreç işlemesinin önemli olduğunu vurguladı.

İşte görüş ve düşünceler

Sanayi esnafının dönüşüm alanında yapılmasını istediği projeler ve konuya ilişkin görüşleri ise şöyle:

“Yani değerli bir yer burası gerçekten merkezi bir yer. Biz esnaflar olarak uzak yere gitmemiz ulaşım için, gelen müşteriler için zor olur ama burası yıkılınca ne olur, ne olabilir onu artık yetkililer bilir. Esnaf olarak düşüncem bizim burada durmamız gerekir. Bütün her şey burada, ulaşım rahat daha uzağa gitmemiz zaman ve ulaşımda sıkıntılar yaşarız. Tabii bunu yetkililerin bileceği iş bizim için artık ne desek bilmiyorum.”

“Biz her zaman herkesin istediği gibi adaletli olmasını istiyoruz. Adaletli bir yerleşim, adaletli bir konum herkesin arzu ettiği bir olaydır. Bu olmazsa olmazıdır. Esnaf buradan gittiği zaman nereye gideceği henüz belli değil kapısına burada 10 tane müşteri geliyorsa 4 taneye düşmesi istemez. Adalet olmadan hiçbir şey olmaz.”

“Buraya 20-30 seneden beri yıkılacak diyorlar. Ne hikmetse kalkmadı. Aşağıdaki sanayi de yapılmadı. Vatandaşın buradan biraz zor gitmesi, güç yeter mi yetmez mi ben onu bilemem artık bunu yetkililer  bilir. Buraya güzel bir alışveriş merkezi yapılacağını duydum. Alışveriş merkezi olur, parklar olur, çoluk çocuk için güzel bir AVM, lokantalar olur. Zaten burada soba yakılıyor yanık yağ yakılıyor. Sisi, dumanı, pisliği şehir merkezine gidiyor en azından buradan uzaklaşır yani.”

“Sanayi taşındığında buraya iş merkezi yapılabilir. Burası kalkacak ama yıllardır hala kalkacak, hayırlısı olsun. Buradan ölçümler aldılar ne yaptılar öbür sitede dükkanları halledemediler. Hala da sıkıntılar var küçük sanayide. Allah hayırlısını versin. Şehir içinde kaldı burası inşallah kalkar şuradan.”