Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Torba Kanun kapsamında uygulamaya konulacak olan yapılandırmalara yönelik Düzce'de esnaflar bilgilendirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB)'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında SGK Düzce İl Müdürü Erkin Avcı, 6736 sayılı Torba Kanun kapsamında yapılacak olan SGK yapılandırmaları konusunda devlete borcu olan esnafın izlemesi gereken yolları anlattı.

“Borçları mutlaka yapılandırmanız gerekiyor”

Avcı şöyle konuştu: “Malum bazı borçların yapılandırılması ile ilgili 6736 sayılı kanun 18 Ağustos itibariyle resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanun kapsamlı, geniş bir kanun... Sadece SGK borçlarını değil kamuya olan önemli bir çok borçların yapılandırmasını içerisine alıyor. Biz sadece SGK'ya ait borçlarla ilgili bilgi vereceğiz. İşsizlik sigortası pirimi bu yapılandırmanın içerisinde yer alıyor. SGK destek primi de bu yapılandırmanın içerisinde yer alıyor ve bu borçlardan dolayı uygulanmış olduğumuz gecikme cezaları da yapılandırmanın içerisinde yer alıyor. SGK destek primi olarak kurumumuzda iki tane mantık var. Bir tanesi emekli olduktan sonra birinin yanında çalışanlar için yapılan sosyal güvenlik destek primi, bir tanesi de emekli olduktan sonra ticarete faaliyete başladı diye yapılan. Emekli olduktan sonra ticari faaliyete başlayanlarla ilgili destek primi uygulaması odamızın da yoğun talepleri ile meclise ulaştırıldı ve kalktı. Geçmiş dönemde oluşmuş kayıtlarımızda duran borçlar var. Bu borçlar silinmedi, bu borçları mutlaka yapılandırmanız gerekiyor.”

Esnaf beklentisini dile getirdi

Bu arada söze giren DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, yapılandırmayı olumlu bulduklarını ancak ilave beklentilerinin de olduğunu söyledi. Kayıkçı, oda aidatlarının taksitlendirilmesi ve uzatmaya gidilmesi beklentisini dile getirdi. Bunun üzerine İl Müdürü Avcı, şu açıklamayı yaptı: “Zaten 2014'te yapılandırma yapmıştık ama malum 15 Temmuz olayının ardından iktidar dedi ki; “Bu vatandaşa biz borçluyuz. İvedi bir şekilde bir yasayla onları mutlu edebilecek bir düzenleme yapalım.” Bu kapsamda hızlı yapılmış bir af tasarısıdır bu. Sanıyorum yeni bir torba yasa içerisinde bu geliştirilecek ve bazı maddeler daha ilave edilecektir.”

“2 Ağustos'a kadar tebliğ edilmiş olmalı”

Cezaların yapılandırmasına ilişkin ise şu bilgileri verdi: “30 Haziran 2016 tarihine kadar işlenmiş kusurlar için taksitlendirme yapıyoruz ama bunun mutlaka 2 Ağustos'a kadar tebliğ etmiş olmanız lazım. Eğer tebliğ edilmemişse fiilin işlendiği tarih önce de olsa yapılandıramıyoruz. Düzce olarak çok bekleyenimiz yok ama mağdur olanlar olabilir. Yine idari para cezaları ile ilgili uygulamamız diğerlerinden biraz daha farklı... Ana paranın yüzde 50'sini siliyoruz. Yüzde 50'sini tahsil ediyoruz. Gecikme zammını da yeniden hesaplıyoruz. Peşin ödeme talebi olursa yüzde 50'sini oradan da siliyoruz. Bu hesap üzerinden gidiyoruz. Daha önceden ana parası ödenmiş cezası kalmış olan borçlar var. Bunların da ödemelerindeki yüzde 40'ını alıyoruz, yüzde 60'ının tamamından telkin ediyoruz.”



Haber; C.ÜSTÜNER