15-20 Ağustos tarihleri arasında fındık fiyatının açıklanmasına yönelik beklentiler hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Başbakan Erdoğan ile bir görüşme yapan Fiskobirlik Başkanı Lütfü Bayraktar'ın fiyatın hafta sonu açıklanabileceğine yönelik sözleri, başta fındık üreticilerini yeni bir beklenti içine soktu. Ancak, erteleme nedeniyle Düzce'nin ekonomisine taze kan etkisi yapacak olan fındık gelirlerinin piyasaya girişinin gecikmesi, sadece fındıkla doğrudan uğraşan üretici ve tüccarın değil, diğer sektörlerde de sıkıntı yaşanmasına neden oluyor.

Yaz aylarının başından bu yana zaten ekonomideki olumsuz etkileri derinden yaşayan Düzce piyasası, fındık sezonunun sonucunda gelecek taze paraya endekslenmiş durumda. Tarımsal makine satanlardan beyaz eşya satan işyerlerine, emlakçılardan ikinci el otomobil satanlara, hatta hizmet sektörüne kadar pek çok alanda faaliyet gösteren işletmeler, piyasayı gitgide sıkan cendereden kurtulmak için sezon sonunda girecek sıcak paraya ihtiyaç duyuyor.

Gerek Ak Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay, gerekse Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar'ın fiyat konusunda iyimser açıklamalar yapmasına rağmen, esnaf iki yıldır fındık fiyatlarındaki belirsizlik nedeniyle bu sene de durumu kurtaracak bir beklentiye kapılmamayı tercih ediyor.

Piyasaya sıcak para girişinin aylardır sınırlı olması nedeniyle bazı işyerleri kapatmaya noktasına geldi. İşyeri sahiplerinin kredi kartı limitlerini sonuna kadar kullandığı, piyasada karşılıksız çıkan çek ve senetlerin sayısının arttığı da dile getiriliyor. Tüm olumsuz gelişmelere rağmen sıkıntıdaki esnaf, fındık parasının Düzce piyasasına girmesi ile birlikte sıkıntıların aşılabileceğine yönelik küçük de olsa bir umut besliyor.

Esnaf kesiminden ekonomi ile ilgili değerlendirmeler yapılırken, Düzce'nin büyük oranda kapalı bir ekonomi olduğu, dışarıdan ekonomik darboğazların aşılmasını sağlayacak miktarda sıcak paranın sadece fındık sezonunda üreticiler vasıtasıyla girdiği dile getiriliyor. Son iki sezondur fındık fiyatlarının düşmesi ile birlikte Düzce'de ekonomide yaşanabilecek şoklara karşı süspansiyon görevi yapan sıcak para girişinin azaldığı, bunun da piyasayı daha kırılgan hale getirdiği değerlendirmeleri yapılıyor.

Esnafın fındıkla ilgili beklentilerinin sonuçsuz kalması durumunda tek umudu, Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan ve KOBİ'lere yönelik olan kredi desteğinin, tüm sektörlere açılması konusunda yapılacak çalışmalar olacak.