Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, işsizliğin azalması için 'Esnaf işletmelerinin kuruluş ve faaliyetlerinde bürokrasi azaltılmalı, özellikle küçük işletmeler üzerindeki vergi yükleri düşürülmeli, esnafın finansman ihtiyaçları öncelikle karşılanmalı ve AR-GE faaliyetlerinin desteklenmeli' diyerek çözüm yollarını işaret etti.



Esnaf ve Sanatkarların SGK'da temsil edilmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Palandöken, '2 milyona yakın esnaf ve sanatkârımızın yanında 6 milyon 125 bin kişi istihdam edilmektedir. Yani sigortalı çalışan 14 milyon kişinin yarısına yakını esnaf ve sanatkârımızın yanında çalışmaktadır. Gündeme çok gelen KİT'lerde bile çalışan sayısı 125 bin kişidir. Görüldüğü gibi, bizler istihdama elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz'dedi.



Palandöken, "SGK'nın bir çatı altında toplanmasından itibaren bir norm ve standart birliğinin sağlanacağından bahsedilse de, uygulamada durum böyle değil. Çünkü 4b'li esnaf ve sanatkârın emekli olabilmesi için 9 bin gün prim şartı aranırken, 4a'lı çalışan işçilerde 7 bin 200 gün prim yeterli oluyor. Esnaf hem kendinin hem de yanında çalıştırdığı işçinin sigortasını ödemektedir. Sigortalı çalışanların primlerinin işverenlerce, kamu çalışanlarınınkinin ise devletçe ödendiği düşünüldüğünde esnaf ve sanatkârımız açısından bir adaletsizlik olduğu açıktır"dedi.


Palandöken emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden esnaf ve sanatkârların emekli aylıklarından yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmesi konusundaki uygulamanın kaldırılmasının gerektiğini belirtti.

Haber: E.Tayhan