Düzceli taksici esnafı, korsan taksiciler ile sık sık araç rengi yüzünden cezalarla karşı karşıya kalmaktan dertli. Sorunlarını Öncü Haber mikrofonuna anlatan taksiciler, zaten ekonomik darboğazda olduklarını belirterek, ‘Ne yapacağımızı bilemiyoruz, zor durumdayız.” dedi.
“Tek renk uygulamasının kesin kararı çıkmadı ama bana ceza yazıldı”
Uzun yıllardır taksicilik yapan İlhan Çakmak şöyle konuştu: “Aracımı üç bin lira verip boyattım, bir ay oldu taksi plakası alalı, arabayı boyatmadan önce belediyeden, TÜV’den ve Şoförler Odası’ndan bilgi aldım, ona göre boyattım. Sarının üç tonu var. Açık sarı, koyu sarı ve orta sarı olarak. Aracım bu şekilde boyalı olarak araç muayenesinden geçti. 2021’e kadar muayenesi var. Tek renk uygulamasının kesin kararı çıkmadı. Ama iki yıl süre ile tek sarı renk tonuna dönecek. Emniyetten trafikçi arkadaşlar geldi, sarının değişik tonları olduğu gerekçesiyle bana ceza yazdı. Konuyu anlatmaya çalıştık, anlamıyorlar ya da anlamak istemiyorlar. Bize bu cezayı neye dayanarak yazıyorlar anlamadık. Rengi değiştirilmediği takdirde aracı trafikten men edeceklerini söylediler. Şimdi bize “Aracı boyatın” diyorlar, boyatalım da 3 bin lirayı kim verecek?”  

“Boyalı haliyle muayeneden geçti, taksi plakası aldı”
Üç aydır taksici esnafı olarak çalıştığını belirten Efkan Yılmaz ise şunları kaydetti: “Düzce’nin yollarından tutun, trafik ekiplerinin taksici esnafına nasıl yaklaştığına tanık oldum. Bir de biz esnafız, bizim trafik ekiplerinden tarafa ezilmemiz zorumuza gidiyor. Biz bu yazıhanede yedi taksici esnafıyız. Yolcu aracımıza bindiği andan itibaren taksimetreyi açarız, taksimetre tutarını tam almayız ikramlı gideriz. İlhan abimizin bu aracı yeni boyandı. Boyalı haliyle muayeneden geçti, taksi plakası aldı. Bu işlemlerden sonra trafiğe çıktı, bu sefer trafik polislerine aracın sarı renklerinin değişik tonlarından dolayı olduğu için kontrolde takılıyoruz. Aracımıza ceza kesilerek renginden dolayı tekrar boyanması için bir hafta süre tanıdılar. Eğer renk değiştirilmezse aracımızı bağlayacaklar. Şu ekonomik zorlukta bu kadar sıkmak anlamsız geliyor bize.” 
“Ne yapacağımızı bilemiyoruz, zor durumdayız”
Taksici esnaflarından Taner Yıldırım ise “Yılda 10 bin lira kazandığımızda elimizde 2 500 TL kalıyor. Ben burada kendi sigortamı bile yatıramıyorum. Kaldı ki birde EDS’ler devreye girdi. Onlar da ceza kesiyor. Trafik ekipler de sürekli olarak ceza kesiyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, zor durumdayız.” dedi.
“Suriyeliler korsan taksicilik yapıyor”
“Ülkemize sığınan sığınmacılar da korsan taksicilik yapıyor.” diyen Orkun Kahya, “Hiçbir kurala da uymuyorlar. Suriyeliler korsan taksicilik yapıyor. Korsan olarak çalıştıklarını ispatladığımız halde savaş mağduru oldukları gerekçesiyle hiçbir işlem yapılmıyor.” şeklinde konuştu.
Esnaf odası sessiz kaldı
Taksicilerin şikayetleri hakkında telefonla görüştüğümüz Düzce Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Yılmaz ise bilgilendirme için geri dönüş yapmadı.