2015 yılının Mart ayında kuruldu
Kent merkezindeki estetikten uzak yapılaşma ve görüntü kirliliğine neden olan tabela ile reklam afişlerini ortadan kaldırmak isteyen Düzce Belediyesi, 2.5 yıl önce bu iş için bir kurul oluşturulması kararını verdi. Bu doğrultuda 2015 yılının Mart ayında "Estetik Kurulu"nun belediye bünyesinde faaliyete geçtiği duyuruldu.

Yıllardır değişen hiçbir şey olmadı
Düzce'nin merkezi bölgelerinde, çirkin yapılaşma ve görüntüleri ortadan kaldıracağı açıklanan kurulun, şehre estetik bir dokunuş getirmesi beklenedursun yıllardır değişen hiçbir şey olmadı. Özellikle kentin aynası konumundaki çarşı merkezinin kurul sayesinde daha bakımlı ve güzel bir hal alacağı beklentileri boşa çıktı.

"Tek tip düzenleme" rafa kalktı
İlk aylarında çalışmalara hızlı bir giriş yapan kurul, projelerinin ilkini 'Tek tip dış cephe' olarak belirledi. Bina yaşı, kat yüksekliği ve renk gibi bir çok nedenlerle uyumsuz bir görüntü sergileyen binalarda tek tip cephe yapılacağını açıklayan Estetik Kurul, önceliğin İstanbul ve Gaziantep caddelerine verildiğine işaret etse de geçen zaman içerisinde caddelerde hiçbir çalışma yapılmadı. Binaların dış cephe görünümleri ile kot farklarının ortadan kaldırılmasına dönük "tek tip düzenleme" rafa kalktı.

Çirkin görüntüler katlandı
Yine Eski Bolu Caddesi'nden başlayarak İstanbul Caddesi boyunca devam eden güzergahta gelişigüzel asılan tabela ve reklam panoları da kurulun el atacağı sorunlar arasında yer alsa da yıllar içerisinde iyileşme bir kenara, çirkin görüntüler katlandı.

'Estetik Kurulu' onayı için toplanıyor
Kuruluş amacına uygun şekilde bu sorunları sorun olmaktan çıkarması gereken ancak bir arpa boyu yol alamayan kurul, yeni yapılaşmaya açılan bölge, bulvar ile ana arterlerde alınması şart olan 'Estetik Kurulu' onayı için ayın belli günlerinde toplanmaya devam ediyor. Kurulda ise Düzce Belediyesi'nden, Düzce Üniversitesi'nden, ilgili sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile bazı esnaflar yer alıyor.

Problemler çözüm bekliyor
Dış cephe sorunları, kot farkları ve görüntü kirliliğine neden olan tabela ile afişler çözülmesi gereken problemler olarak orada dururken, Düzce'nin sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşması için oluşturulan kurulun, artık bu yönde projeler üretmesi ve hayata geçirmesi bekleniyor.

Haber: C.ÜSTÜNER