CHP’li Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye’deki Katma Değer Vergisi Kanunu’nun değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi verdi. Konuyla ilgili yazılı açıklamalarda bulunan Tanal, yeni düzenleme ile yat, kontro, tekneler ve gezi  gemilerinde alınan vergiyi kalıcı olarak, mobilya ve beyaz eşyadan alınan vergiyi ise 30 Nisan 2017’ye kadar geçici olarak kaldırma kararı alınması üzerinden hükümeti eleştirdi.

“Seçim rüşveti değilse neden süresiz indirim yapılmadı?”
Tanal, “Yat, kontro, tekneler ve gezi gemilerinde vergi kalıcı olarak, mobilya ve  beyaz eşyada geçici olarak kaldırılırken ne hikmetse vatandaşın temel ihtiyaçları olan kırmızı et, peynir, yumurtada vergi indirilmiyor veya kaldırılmıyor. Esnaf, memur, çiftçi, emekli, vatandaşlarımız her gün yat almaya mı gidiyor? Bu vergilerin 30 Nisan 2017 tarihine kadar kadar indirilmesi seçim rüşveti değilse neden 30 Nisan 2017 tarihi baz alındı da süresiz bir şekilde indirim yapılmadı? Siyasi iktidarın 2017’ye kadar indirim yapması samimi değil. Vergilerin 30 Nisan 2017’ye kadar indirilmesi ne siyasetle, ne hukukla, ne de ahlak ile bağdaşır. Benzin, motorinde herhangi bir vergi indirimine gidilmedi. Madem vergide indirim yapacaklar, neden vatandaşın en çok ihtiyacı olan ürünlerde kaldırılmıyorlar? Bu durumda çiftçinin her gün geçimini sağlamak için sürdüğü traktörden benzin ve motorin indirimine gidilmemesi pek manidar.” ifadelerini kullandı.

“Anayasaya aykırı şekilde vergi alınıyor”
Yattan, gezici gemiden vergi alınmazken vatandaşın en çok ihtiyacı olan temel gıdalardan vergi alınmaya devam edilmesinin Anayasa’nın 73. maddesinde belirtilen vergilerin “Gelirlere göre alınması” ilkesine aykırılık teşkil ettiğini vurgulayan CHP Milletvekili Tanal, temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV’nin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi için kanun teklifi verdi
Tanal, şunları kaydetti: “Vatandaşın en çok ihtiyacı olan temel gıda ürünlerinde KDV hala yüzde 8. Kırmızı et, peynir, ayran, yumurta, çay, şeker gibi tüketim ürünlerinde sosyal devlet ilkesine aykırı olarak vergi alınıyor. Halkın ekonomik alım gücünün düşerken, alınan vergiler vergiler artıyor. Bu durumu dengelemek amacıyla temel ihtiyaç ürünlerindeki uygulanan Katma Değer Vergisi kaldırılmalıdır. Halkımızın özellikle dar gelirli kısmının ihtiyaçları arasında sayılan temel besin maddeleri ile temel giyecek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla vatandaş lehine indirimlerin yapılması gerekir. Bakınız ben yüzde 8 vergi alınan yumurta, çay, şeker, peynir gibi temel gıda maddelerinde Katma Değer Vergisi’nin yüzde 1’e indirilmesi için meclise kanun teklifi verdim. Sunmuş olduğum kanun teklifi kabul edilirse vatandaşımız satın almakta zorlandığı temel ürünlere daha kolay ulaşabilecek.”