Onları anlayalım, onlarla vakit geçirelim… Diğer bireylerle iletişim kurmayı zorlaştıran ve engelleyen bir beyin bozukluğu olarak tanımlanıyor otizm… Erken teşhis ve tedavi iletişim zorluğunun aşılmasında etkili olurken, toplumsal dayanışma da otizmi hafifletilebiliyor.

2 Nisan Dünya Otizm Fakındalık Günü’nü de içine alan Nisan ayı Otizm Farkındalık Ayı olarak kutlanıyor. İşte bu ayda özel eğitime ihtiyacı olan otizmli bireylerin topluma kazandırılmasında özel eğitim veren okulların önemi bir kez daha anlaşılıyor.

Düzce’de de 2 Nisan Dünya Otizm Günü, Düzce Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi’nin hazırladığı etkinliklerle kutlandı. Düzce Öğretmenevi’nde düzenlenen ve velilerin yoğun katılım gösterdiği programa İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Beyaz Ay Derneği Bölge Başkanı Nurullah Çelebi ve kurum müdürlerinin yanı sıra hayırsever işadamı Hidayet Türkseven de katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik, Düzce Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi Müdürü Mustafa Çalışan’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla devam etti. Çalışan şu ifadelerde bulundu:

“Bugün aramızda olan herkesi, otizmin farkında olmanın ötesinde içinde olan insanlarız. Hepimiz otizmle mücadele ediyoruz. Her şey 15 yıl öncesinden çok daha ileride ama alınacak çok yolumuz var. Bizler onlara otizmin kattığı farklılıklarla baş etme, onları bağımsız yaşamaya alıştırırken ailelerimiz çok daha yoğun mücadele veriyor. Çünkü toplum otizmi bilmemekte ve yanlış davranışlar sergilemekte. Ben inanıyorum ki tüm önyargılar yıkılacak ve insanların bireysel farklılıklarına olan bakış açısı değişecektir.”

Konuşmaların ardından gösterilerine başlayan öğrenciler etkinlik kapsamında çeşitli gösteri ve halk oyunları sergiledi. Gitar eşliğinde şarkılar da söyleyen otizmli öğrenciler tüm katılımcıların beğenisini kazandı.