Her yıl Kurban Bayramında Ülkemizde yaklaşık 2 milyon 500 bin kurbanlık hayvanın büyük bir kısmının Kurban Bayramının ilk günü olmak üzere 4 gün boyunca kesilmekte olduğunu söyleyen Veteriner Hekimleri Odası İl Başkanı Şerif Ali Karanfil, “Düzce ilimizde 2010 yılında 7.853 adet küçükbaş 1240 adet büyükbaş hayvan kesilmiş olup, 2011 yılı için 8500 adet küçükbaş, 2000 adet büyükbaş kesileceğini tahmin etmekteyiz. “ dedi.

Yıl boyunca gıda amaçlı kesilen hayvan sayısının yaklaşık %25’ini oluşturan bu rakamın beraberinde yoğun miktarda hayvan hareketini de zorunlu kıldığını ifade eden Karanfil, “Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakli esnasında insan sağlığı, hayvan sağlığı, refahı ve çevre ile ilgili tedbirler alınmasında zorluklar oluşturmakta, uygun şartlarda kesilememe, etlerin kontrolünün güç olması nedeni ile de özellikle insan sağlığı açısından ciddi riskleri beraberinde getirmektedir. Kurbanlık hayvan seçiminde hayvanların sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Bu anlamda kurbanlık hayvan satışlarının Mahalli İdarelerce izinli satışlarına müsaade edildiği hayvan pazarlarından yada Veteriner Hekim kontrolündeki ahırlardan alınmasına özen gösterilmelidir. Sağlıklı bir hayvanın bakışları canlı, tüyleri parlak ve yatık, kondüsyonu iyi, ağız ve burun akıntısı olmayan hayvanlar olduğunu unutmamalıyız.” Şeklinde bilgi verdi.

Hayvanlara iyi davranın

Kesim öncesi hayvanlara iyi davranılması gerektiğini de vurgulayan Karanfil, “ Hayvanlara eziyet çektirilmemeli, en az kesimden önceki altı saat yem verilmemeli, ihtiyaç dahilinde su tüketmelerine izin verilmelidir. Kesim işlemi esnasında hijyenik kesim yerleri tercih edilmeli, kesimin gırtlak, atardamar-toplardamar ve nefes-yemek borusu ile birlikte olmasına özen gösterilmeli, kesim esnasında omuriliğin kesilmemesine dikkat edilmelidir ki erken kesilen omurilik nedeni ile kanın yeterince vücuttan atılamaması ile birlikte etin kalitesi ve dayanıklılığının kaybolacağı unutulmamalıdır. Kesim sonrası kurban etleri parçalar halinde güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saat et ısısının düşmesi için bekletilmeli, daha sonra üst üste gelmeyecek şekilde buzdolabına kaldırılmalıdır. Bu etlerin buzdolabında 5-6 günlük ömürlerinin olduğu , uzun süreli muhafazanın -18 derecelik derin dondurucularda olabileceği unutulmamalıdır. Sonuç olarak insanlarda görülen hastalıkların %60’ının hayvansal kökenli, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin %90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığı düşünüldüğünde yetkili idarelerce hijyenik kesim yerleri oluşturulmalı, Kurban Bayramında kesilen hayvanların kesimden önce ve kesimden sonraki muayenelerinin Veteriner Hekimler tarafından yapılması sağlanmalıdır.” Dedi.

Haber; H. İŞCAN