Konuralp’te otomotiv yedek parça üzerine faaliyet gösteren fabrikanın geçtiğimiz günlerde 144 Petrol-İş üyesi işçisini işten çıkarmasının ardından sular durulmuyor. Bir grup fabrika çalışanı servis araçlarının kendilerini almadan fabrikaya gittiğini öne sürdü. Kendi imkanları ile fabrikaya gelen işçilerin fabrika yönetimi tarafından bu kez içeri alınmadığı iddia edildi. İşverenin sendika ile yaptığı protokolde yer alan “Toplu işten çıkarma olmayacak” maddesini ihlal edilerek 144 işçiyi çıkarması ve çalışan işçilerin fabrikaya alınmaması üzerine bir grup işçi eylem yaptı. İşçilerin eylemine fabrikada çalışan 270 işçi de destek verdi. Fabrika yönetiminin attığı adım, fabrikanın Düzce’deki faaliyetine son vermeye yönelik hamlesi olarak yorumlandı.





Sabah fabrika önünde toplanan işçiler slogan ve alkışlarla tepkilerini dile getirdi. İşten çıkarılan işçilere destek ziyaretinde bulunan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, fabrika önünde yaptığı konuşmada işçilerin hakkını korumak için çalıştıklarını söyledi.



‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Dilsiz şeytan olmamak için buradayız’ diyen Yaşar, şunları ifade etti:

“Elimizle, dilimizle mücadele etmek için buradayız. İşveren ‘servislere hiç kimse binmesin’ diye hızlıca yoldan geçirdi. Ne yapmaya çalışıyor sizce? Kendince dolanarak bir tespit yapıyor. Üreterek sana kazandıran bu insanların arkadaşından iş yapmak doğru bir hareket midir? Ahlaksızca bir harekettir.”

Yaşar, Düzce’deki siyasileri işçilerin hakkını korumaları için göreve çağırdı. Yaşar’ın açıklamalarının ardından eylemdeki işçilerin bir kısmı fabrikadan ayrıldı. Bir kısım işçi bekleyişini sürdürdü.

Haber:Y.SEVER