Öncü Haber Ekibi, yılbaşından önce 300 gramı 1.5 liradan satılan ekmeğin; yılbaşından itibaren yeni bir tarife ile gramajının 250’ye çekilerek fiyatının 1.5 lirada sabit kalmasını hem vatandaş hem de esnaf açısından değerlendirdi.

Haber ekibimizin mikrofon uzattığı vatandaş cephesinden durum hiç de olumlu karşılanmadı. Gramajın düşmesine karşın fiyatın sabit kalmasını eleştiri yağmuruna tutan vatandaş, “Ekmeğimizle oynanıyor” yorumunda bulundu.

“Vatandaş olarak bizim zorumuza gidiyor”



İrfan Yılmaz isimli vatandaş, yaşanan durumu şöyle değerlendirdi:

“Vatandaşın ekmeği ile oynanıyor.Gramaj düşürüldü fiyat aynı fiyat. Hayat şartları belli. Fırıncılar ne düşünürse uyguluyorlar, vatandaş olarak bizim zorumuza gidiyor ama yapacak bir şeyimiz yok. Kimseye danışılmadı. Fırıncılar olsun, fırıncı başkanı olsun.”

“Bunlar sinsi zamlar olmuş oluyor”

Ayşe Geçici ise şöyle konuştu:

“Bunlar sinsi zamlar olmuş oluyor. Tabi ki vatandaşın ekmeği ile oynanıyor. Herkes kendi çıkarına onay veriyor. Olması gereken ise açıktan zam yapılması gerekiyor. Sinsilik yapılıyor alttan alttan. Bunlar hoş değil yani.”

“Çiftçiyi de düşüneceksin”



Orhan Ak isimli bir vatandaş, şunları kaydetti:

“Ekmekten başka yiyecek her şey var. Ülke de her şey düzgün. Asgari ücreti yükseltti hükümet. Bu davranışı olumlu görüyorum. Herkesin cebince 10 bin liralık telefon var. Herkesin altında arabası var. Para yok diyorlar her şey var. Asgari ücret yukarı aşağı çıksa ne olacak? Bu çiftçi yansıması lazım. Çiftçinin buğdayı tarlaya mazot pahalı olduğu için. Çiftçiyi de düşüneceksin. Mazot da yukarı çıktı.”

“Eğer Türkiye samanı dışarıdan alıyorsa bu iş bitmiştir”



Ahmet Düzenli isimli bir başka vatandaş da artan maliyetlere şu sözlerle yakındı:

“Asgari ücreti yükseltti tamam. Ama doğalgaz parası, elektrik, mazot, onlar yüklendi bize onlar ne olacak? Ben 50 kilovat elektrik yakıyorum ama 150 lira elektrik parası veriyorum. Hani asgari ücret vermiştin bana? Ben çiftçiyim. Eğer Türkiye samanı dışarıdan alıyorsa bu iş bitmiştir”

“İnsanların aklıyla alay etmesinler”



Marketlere denetim gelmesini söyleyen Sinan Veli ise şöyle konuştu:
“İlk önce marketlerden bakmak lazım bu işe. Fiyat artışlarına bir denetleme geldi diyorlar ya, ilk önce girsinler marketleri denetlesinler. Fiyatlar düşmüş mü düşmemiş mi? Önce bunları bir kontrol etsinler. İnsanların aklıyla alay etmesinler. Yaptıkları açıklamalar bana çok tuhaf geliyor. Enflasyon psikolojik diyorlar. Enflasyonun düştüğünü iddia ediyorlar. Peki vatandaşa soruyorlar mı? Bir de bu çerçeveden bakmak lazım.”

“Bence fiyatı da düşmeli ekmeğin”



Son olarak Abdurrahman Aydoğdu, şunları kaydetti:

“Ülkemizdeki ekonomi biraz sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. Bence fiyatı da düşmeli ekmeğin. Eğer gramaj düşürülürse fiyatın sabit kalmaması lazım. Çünkü çevremizde bakıyoruz insanlar ekonomik olarak dar boğazdalar. Eğer gramajı düşüyorsa fiyatı da düşmeli. Ya da gramajı da düşürmemeleri lazım.”

Fırıncı esnafı isyanda!

Fırıncı esnafı cephesinden ise durum biraz daha farklı. Gramajı düşen ekmeğin fiyatının sabit kalmasını değerlendiren esnaf, bu fiyatların bile maliyeti karşılamadığını söyledi.Un, mazot, maya ve faturalara gelen zamlardan dolayıisyan eden esnaf, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirterek vatandaştananlayış bekledi. Devletten de iki tarafın da mağdur olmaması için duruma el atmasını istedi.

“Maliyetlerimiz azalırsa tabi ki indirim yapılır ama bu şartlarda maliyetleri kurtarmıyor”

Maliyetlerin artmasından dolayı böyle bir uygulamaya gidildiğini kaydeden fırıncı esnafı Süleyman Günaydın, şunları kaydetti:

“5 TL’lik sıvı yağ, 22 TL’de 45 TL oldu. Bizim un fiyatlarımız da 76 TL’den 110 TL’ye satılıyor. 40 TL’ye aldığımız mayayı, 65 TL’ye alıyorduk. Bugün yeni tarife geldi artık 75 TL’den alacağız. Kışlık lastiği 210 TL’ye alıyordum, şimdi 500 TL, mazot 6 buçuk TL, işçi maliyetleri yüksek. Poşetin kilosunu 7TL’den alırken şimdi 15 TL’ye alıyorum. Biz de isteriz ekmeğin ucuz olmasını ama alamıyoruz ki ucuz. Bana 600 TL gelen elektrik şimdi bin 400 TL geliyor. Doğalgaz deseniz 2 bin 200 TL geliyor. Bunun altından kalkmak mümkün değil. Büyük marketler poşetleri 25 kuruşa satıyorlar. Bizim poşetimiz halen cepten gidiyor. Bunun imkanları var mı var. Maliyetlerimiz azalırsa tabi ki indirim yapılır. Ama bu şartlarda maliyetleri kurtarmıyor.”

“Devletten destek istiyoruz”
Bir dönem artan fiyat artışına karşılık ekmeği 1 liradan satan fırıncı esnafı Süleyman Günaydın, şöyle konuştu:

“O dönemde fiyatlar yüksekti ama unun çuvalı 63 TL’ydi o zaman kurtarıyordu. Şimdi unun çuvalı 110 TL. Bana sorsan ekmek bugün 2 TL’den satılırsa ancak kurtarır. 1 buçuk TL’den satılan ekmekten para kazanılmaz. Görüyorsunuz ben maliyeti düşürmek için kendim çalışıyorum. Devletten destek istiyoruz.”

“Maliyetlerimiz çok arttı”
Bir başka fırıncı esnafı Süleyman Lurci ise şunları kaydetti:

“Maliyetlerimiz çok arttı. Bu yılbaşından önce aldığımız temel ürünlerin hepsi zamlandı. Ama devlet müdahale ettiği için biz herhangi bir artış yapamadık. Yılbaşından önce zaten karar almıştık ve şimdi mecburen uyguladık. Maliyetlerin artmasından dolayı oldu bu olay. Un fiyatları zaten malum. Faturalarımız da belli. Mazotu yine herkes biliyor.”

Haber: Ö.YILMAZ


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ