Dün akşam saat 22.49'da merkez üssü Bolu Ulumesçit olan 4.8 büyüklüğündeki deprem Düzce’de de paniğe yol açtı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından büyüğü 3.7 olmak üzere 19 deprem daha kaydedildi. Bolu’yu beşik gibi sabaha kadar sallayan artçı depremler, büyük bir depremin habercisi mi yakın bir zamanda Düzce ve çevresinde deprem bekleniyor mu sorularını akıllara getirdi. Düzce’de de paniğe yol açan depremin ardından rahatlatan açıklama Geoteknik Deprem Uzmanı Yard. Doç Dr. Ali Ateş’den geldi.

KORKULACAK BİR ŞEY YOK

Ateş, “Daha önce bizde Kaynaşlı ve Bolu’da deprem beklediğimizi söyledik. Bu bölgelerde riskli boşluk olabileceğini ve doğuya doğru kayabileceğini söyledik. Zamanda bizi haklı çıkardı. Burada iyi bir durum var. İkinci depremin küçük olması bunun bir artçı olabileceğini gösteriyor. Buda çok büyük bir depremin olmadığını gösteriyor. Anlaşılan o ki ana hat üzerinde değil de tali yol üzerinde oluşmuştur bu deprem. Şuanda çok korkulan bir şey görülmüyor ama dikkatli olmak lazım.” dedi.

DÜZCE’DE KISA VADEDE BEKLENMİYOR

Bu bölgenin konumundan ötürü bu tür depremlerin sık sık olacağına dikkat çeken Ateş, Düzce’de yakın bir zamanda büyük bir deprem beklentisi olmadığını söyledi.
Ateş, “Düzce’de kısa vadede beklenmiyor. Bu deprem olmayacak anlamında değil. Her an olabilir. Çünkü sismik olarak bölgemiz riskli bir bölge. Her an böyle bir tehlike ile karşı karşıya gelebiliriz depreme dayanıklı yapı tasarlamamız gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman depremle yaşamayı öğrendiğimizde bunları atlatabiliriz.” diye konuştu.

ZEMİN İYİLEŞTİRMESİ ŞART

İstanbul yakınlarında birçok bilim adamı yakın zamanda olmasını beklediği Marmara Depremi’nin Düzce’yi de etkileyeceğini söyleyen Ateş, Düzce’nin zeminin tam oturmamasının yaşanan depremlerin şiddetini arttırdığı bilgisini verdi.

Ateş,“ Eğer Marmara depremi 7’nin üzerinde olursa Düzce’yi de etkileyebilir. Düzce zemini alüvyon ve su barındırmakta Oturmamış bir zemin. Gelen dalgaları da büyütme yapısına sahip. 4-5 şiddetinde bir depremin şiddetini 6-7’ye çıkartabiliyor. Yeni yapıların yapılacağı bölgelerde zemin iyileştirmeleri yapılmalı. Belediye imarında zorunlu hale getirebilir. Zeminler iyileştirerek gelen deprem ivmeleri küçültülebilir. Bu konuda özellikle yerel idarelerin hassas olması gerekiyor.” dedi.
Düzce’de depreme dayanıklı yapı tasarım kriterlerine uygun yapı tasarlandığında kat artırımının da sorun teşkil etmeyeceğini belirten Ateş, bulunduğumuz bölge dolayısıyla Depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirtti.

BU BÖLGEDEKİ FAY HATLARININ SİCİLİ BOZUK

Ateş, “Kart artırımı olabilir. Depreme dayanıklı yapı tasarım kriterlerine uyarsak olabilir. Türkiye’de bunun örneği var. Bu bölgede yaşayacağımıza göre, depreme göre yapı tasarlamak ve depremle yaşamayı öğrenmek lazım. Ya zeminleri güçlendirerek yada deprem parametrelerine uygun yapı tasarlamak gerekiyor. Bu bölgede çok hassas ve sismik olarak aktif. Bu bölgedeki fay hatlarının sicili bozuk. İyi takip etmek lazım. Düzce’de bu konuda çalışmalar çok yeterli değil. Bu faylarına izlenmesi için deprem araştırma merkezleri kurulabilir.” diye konuştu.

Haber: S. KAŞKIR