CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan'ın 26 Mart 2016 tarihinde uğradığı saldırıya ilişkin dava bugün başladı. CHP Genel Merkezi, dava için 7 parti avukatını görevlendirirken ilk duruşmada bir çok milletvekilinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran da İl Başkanı Tozan'a destek için beraberindeki heyetle erken saatlerde Düzce Adliyesi'ne geldi. Duruşmanın ardından CHP İl Başkanlığı binasına geçen Genel Başkan Yardımcısı Öney Cankurtaran, hem saldırı olayı hem de gündemdeki konulara ilişkin Öncü mikrofonlarına özel genel bir değerlendirmede bulundu.


SALDIRI FİLMİ SENARYOSU”

Saldırı olayının sadece İl Başkanı Zekeriya Tozan'ın şahsına değil CHP'nin kurumsal kimliğine de yapılmış bir saldırı olduğunu savunan Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran, şu ifadeleri kullandı: “Başta şehit cenazelerindeki provokasyonlar olmak üzere CHP üyelerine en alttan genel başkanına kadar çıkan bir saldırı filmi senaryosu var karşımızda. Hem olayın gerçekleşme durumu hem arkasından oluşan olaylar aslında sadece bir kaza değil sadece sıradan bir kavga değil son derece planlanmış örgütlenmiş bir fiiliyata dönüşmüş bir suç olduğunu gösteriyor bize.”


BU ARKADAŞLARI KORUYAN GİZLİ BİR EL Mİ VAR?”

“Saldırı olayının kaza değil organize bir olay olduğu sonucundan yola çıkarak Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini istedik” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran, şöyle devam etti: “Arkada azmettirici de olduğunu düşünmeye başlıyoruz. Bu saldırgan arkadaşların üye olduğu derneğin AK Parti'ye yakın söylemleri biliniyor. Mafya vari davranışları da Düzce'de çok konuşuluyor. Ayrıca bazı ilişkiler içerisinde olduğu da çok konuşuluyor. Bir takım organik bağları da olduğu konuşulurken akla şu soru geliyor. Bu kadar açık ve net planlanmış saldırı sonucunda olay öncesi ve sonrasında temasa geçtikleriyle ilgili araştırma yapıldı mı? Bunu sormamız gerekiyor. Yapılmadıysa neden yapılmadı? Bu davayı koruyan, bu arkadaşları koruyan gizli bir el mi var?”


OHAL'LE YENİDEN BİR DEVLET İNŞASI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Ülke gündemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Cankurtaran, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin başarısız olduğunu hatırlatarak, “Türkiye'de ideolojisi, partisi, beklentisi, bakış açısı farklı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağına sahip çıkmıştır.” dedi. Cankurtaran, “CHP de demokrasi konusunda demokrasiye ve cumhuriyetin değerlerine sahip çıkan en öncül parametredir. En önde yürüyecek siyasi partidir. Biz üyemizden en üst düzeydeki yöneticimize kadar kanımızın son damlasına kadar cumhuriyetin değerlerini savunuyoruz. Fakat Türkiye'de gelinen şu noktada 15 Temmuz girişmi başarısız olmuş ama arkasından sivil darbe yaşanırcasına Olağanüstü Hal adı altında anayasaya aykırı kanun hükmünde kararnamelerle yeniden bir devlet inşası yaratılmaya çalışılıyor.” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.


TBMM DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞTIR”

“TBMM devre dışı bırakılmıştır.” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, konuşmasına şöyle devam etti: “TBMM milletin sesidir. Egemenlik kayıtız şartsız milletinse OHAL durumunda milletin sesi yasamayı yapmalıydı acilen çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerde çok önemli. CHP olarak, Türkiye'de demokrasiyi savunan bir parti olarak “OHAL'e de karşıyız” dedik. Yine sürece baktığımızda bugün FETO'culukla hiç ilgisi olmayan kendilerine muhalif olan 23 tane TV ve radyo kanalı kapatıldı. Sebep FETÖ'cu muydu bunlar ? 11 bin 500 öğretmen belirli terör örgütlerine yardım ve yataklıktan açığa alındı. Lütfen suçsuz olanlar, kurunun yanında yaş yakılmamalı. Adalet kör topal da olsa yerine varır ama gecikmiş adalet de adalet değildir. Bu süreci karıştırmamak gerekiyor.”


FETÖMATİK” BENZETMESİ

“FETÖ torbasına konulacaksa önce siyasetçilerden başlamamız gerekiyordu.” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran, şu yorumda bulundu: “Yargı dahil Türkiye'nin tüm kılcal damarlarına sızmış siyasetçilerin olmaması mümkün mü bu yapılandırmanın içerisinde. Hükümet yeri geldiğinde kendi yaptığı hataları aklamak için yeri geldiğinde kendine muhalif olanları karalamak için adeta bir fetomatik gibi kullanıyor.”


LOZAN ONURUMUZDUR”

Tartışılmakta olan Lozan ruhuyla ilgili de değerlendirmede bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Lozan bizim onurumuzdur, gururumuzdur. Lozan üzerine laf söylemek aslında biraz gündemi değiştirmek içindir. Bunları da artık kamuoyu görüyor. Hiç kimse aldanmıyor. Cumhurbaşkanının algıyı çevirmeye çalıştığının da farkındayız. Demokrasi ihlallerinde farkındayız. İnsan hakları ihlallerininde farkındayız. TBMM'nin devre dışı bırakılmaya çalışıldığının da farkındayız. Biz bunlara müsaade etmeyeceğiz.”