Fındık Karadeniz'in vazgeçilmezi. Ancak üreticinin son yıllarda fındıktan yana yüzü hiç gülmedi. Hep bir tutarsızlığın olduğu fındık bu senede üretici için büyük hayal kırıklığı yaratacak gibi görünüyor.
 
Fındık Dalda Kaldı!
 
Yüksek fiyattan satmak için fındığını bekleten üreticiler geçen yıl 7 lira gibi bir fiyata ürününü satarken bu yıl fiyat 3-4 TL arasında kaldı. Fiyatın çok düşük olması nedeniyle pek çok üretici ya fındığını hasat etmedi ya da işçilere verilmesi gereken para nedeniyle fındığını erkenden zararına sattı. Üreticilerin büyük çoğunluğu hasat için fındık bahçesine bile girmezken girenlere ise bir dokun bin ah işit.
 
Getirisi Götürüsünden Çok
 
“Fındığın getirisinden çok götürüsü var.” diyen fındık üreticileri “Geçen yıl en son 7 TL'ye çıkan fındığın fiyatı bu sezon 3-3.5 liraya indi. Fındığımızı günlüğü 35-40 liradan yevmiyeciyle birlikte topladık. Daha bunun harmanı var, kurutması var. En önemlisi artık Fiskobirlik yok. Tüccarlarla baş başa kaldık. Fındıktan kazancım ne olacak ki hem yevmiyecilerin parasını vereceğim, hem masraflarımı karşılayacağım hem de ailemi geçindireceğim?” dedi.
 
Yetkililer Uyarıyor
 
Öte yandan yetkililer ise hemen fındığını satmaması konusunda üreticileri uyarıyor. Serbest ekonomide arz- talep dengesinin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden yetkililer, üreticinin fındıkları toptan pazara indirmesinin fiyatları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiyor. Ürünü fazla olan üreticilere acil ihtiyaçlarını karşılamak için “İhtiyacınız kadarını satın” çağrısı yapan yetkililer, geri kalan ürünün ise birkaç ay sonra fiyatın artacağı göz önüne alınarak satılması gerektiğini vurguladı.
 
 En karlı tüccar
 
Şu günlerde piyasanın durumundan en karlı çıkan ise hiç kuşkusuz fındık tüccarları... Fındığını satmak için kapılarını çalan üreticilere 3 lirada kapıyı açan tüccarlar, an fazla 25 ya da 50 kuruş gibi bir artış yaparak fındığı alıyor. Paraya ihtiyacı olan çoğu üretici de bu rakama boyun eğerek fındığını satıyor.
 
“Fındığımı bekletecek durumum yok” diyen çoğu üretici ürünün çok olması nedeniyle fiyatın düşük olacağının aylar öncesinden belli olduğunu ancak gerekli tedbirler alınmaması nedeniyle mağdur duruma düştüklerini dile getirdi. Fındığın karadenizin altını olduğuna dikkat çeken üreticiler, “Ülke olarak böyle bir değere sahip çıkamıyoruz. Bir çok ülke fındığı bizden alıyor. Biz ise uygulanan politikalarıyla adeta fındığı bitirmek istiyoruz. Bakanlığın fındığa yaptığı desteklemeler de bu yıl bitiyor. 'Alternatif ürüne yönelin' diyorlar. Fındıkla geçinen adam ek geliri olmadan nasıl böyle riske girsin. Biz artık fındık üreticilerine sahip çıkılmasını istiyoruz. Her geçen yıl bir önceki yılı arar olduk. Sesimiz artık duyulsun.” diyerek tepkisini dile getiriyor.