Karadeniz Bölgesi ve Düzce ilinin tarım anlamında en önemli geçim kaynağı olan ve 10 Türk lirasına kadar gerileyen fiyatıyla 2016 yılında da üreticisinin yüzünü güldürmeyen fındık gündemdeki yerini korurken,  fındık üreticilerinin baş belası olan “Külleme Hastalığı” konuşulmaya devam ediyor. Bugün de Düzce Ticaret ve Borsası Konferans Salonu’nda, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Düzce Ticaret Borsası iş birliği ile “Külleme Hastalığı”nın konuşulduğu bir çalıştay düzenlendi. Düzenlenen çalıştayda uzmanların yanı sıra fındık üreticileri ve tüccarları da yoğun katılım gösterdi.

“Yaklaşık 700 bin hektarlık alanda üretim yapılmakta”
Fındıkta külleme çalıştayının açılış konuşmasını yapan Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu bu hastalığın 2016-2016 yılında ortaya çıktığını ve çalıştayın konusunun da bu ve benzeri hastalıklarla mücadele, fındığın verimi ve kalitesini artırmak olduğunu ifade ederek şu bilgilendirmelerde bulundu: Fındık ürününün ülkemiz ve ihracatımız açısından önemi tartışılmaz bir gerçektir ve yaklaşık 700 bin hektarlık alanda üretimi yapılmaktadır. Türkiye de üretim normal şartlarda 600 bin ton civarındadır. Ortalama verim dekar başına 80-90 kilo olarak gerçekleşmektedir.

Tabiat şartlarının olumsuzluğundan kaynaklanan nedenler ile ortaya çıkan durumlarda bile toplam üretim 450 bin ton'un altına düşmemiştir. Verimin dekar başına 65 kg olarak gerçekleştiği görülmektedir. Tabiat şartları olumlu olduğunda fındıkta verim 900 bin ton olarak gerçekleşebilmektedir. Örnek olarak 2006 yılını gösterebiliriz. Hepimiz hatırlayacağız 2006 yılında üretim 870 bin ton olarak gerçekleşmiştir. TMO 360 bin ton alım yaparak piyasaya girmiştir.”

“Bol ürün elde ederek maliyeti düşürelim”
Türkiye’de yılda minimum 450 bin ton maksimum ise 900 bin ton fındık üretiminin gerçekleştiğini belirterek üretimle ilgili şöyle konuştu: Ülkemiz şartlarına göre 900 bin tonu 700 bin hektara böldüğümüz de dekar başına 130 kg'lık bir verim ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde 900 bin tonlara yaklaşan ürün ancak 10 yılda bir defa gerçekleşmiştir. Avrupa ülkelerindeki dekar başı verimle kıyaslanırsa bu rakamın çok düşük olduğu görülecektir. Buradan yola çıkıldığında üretimde problem olduğunu söylemek doğru olacaktır. Alınması gereken verim alınamamaktadır. Bol ürün elde ederek maliyeti düşürmek temel ve öncelikli hedefimiz olmalıdır. Dolayısı ile fiyat odaklı bir yaklaşımımız olmamalıdır. Bugün fındık üretiminde dünya hâkimiyetimizi aşağıya doğru değil yukarıya doğru çekmeliyiz. İç tüketim oranımız zaten %15'leri geçmemekte geçecek gibi de görünmemektedir.”

“Fındık Karadeniz insanı gibidir”
Karslıoğlu son olarak; “Fındık ürünü sadece konuşma ve kamuoyu yaratmak adına eleştirmeye dayanacak bir ürün değildir. Fındık Karadeniz insanı gibi heyecanlıdır ve yerinde duramaz. Fındık için büyük tehdit oluşturan külleme hastalığını konu alan bu çalıştayımızın sonuçlarının tüm camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
 
“Bu hastalık gelecekteki en büyük tehlikelerden biri”
Kendisi de bir fındık ihracatçısı olan, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören ise yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sezon başında dedikodular oldu dediler ki ihracatlar rekolteyi şu kadar yaptı bu kadar yaptı diye. Biz bir rakam açıkladık söyledik, daha doğrusu ortak bir kararımız vardı bakanımız dışında bir açıklama yapılmayacaktı. Sayın bakanımızın yapmış olduğu 468 bin tonluk açıklamadan sonra biraz üzerinde bir açıklama yaptık fakat realiteyi gördük evet bir hastalık var. Bu hastalık yaprak dökümünden başlayarak hem kalitede hem rekoltede gelecekte olabilecek en büyük tehlikelerden biri olarak görmekteyiz.”

“Bizim fındığa ihtiyacımız var”
‘Biz ihracatçılar olarak size şunun sözünü veriyoruz’ diyerek konuşmasını sürdüren Gören son olarak “Bizim fındığa ihtiyacımız var biz daha çok fındık satacağız,  daha fazla satarak daha fazla değer kazandıracağız. Bugünkü çalıştay sonucuna göre de bakanlığımız koordinasyonunda ilerleyerek hocalarımızla birlikte bu hastalığı yenmek için çalışacağız” dedi.

Açılış konuşmalarını yapan Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören’in ardından fındıkta külleme çalıştayı başladı.

Üretici ve tüccarlar tarafından yoğun katılımın gerçekleştiği çalıştayda Prof. Dr. Fikret Demirci “Fındıkta Külleme” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. “Külleme Hastalığının Fındık Alanlarındaki Coğrafi Dağılımı"nı katılımcılara aktaran Dr. Arzu Sezer ardından “Fındıkta Yetiştirici Gözüyle Külleme” konusunda Prof. Dr. Yeşim Okay katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Nevzat Artık ise “Küllemenin Fındık Kalitesine Etkileri” konusundaki verileri katılımcılara aktardı. Çalıştay, katılımcıların uzmanlara sorularıyla son buldu.